Foto: TT

MSB: ”Vi är mer sårbara i dag”

Uppdaterad
Publicerad

– Systemet är inte riggat för att ta hand om så här stora händelser.

Den kommentaren ger Richard Oehme som är chef för verksamheten cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB.

Det är MSB som av regering och riksdag fått den viktiga uppgiften att stå för planeringen när nu ett civilt försvar ska byggas upp sedan den civila beredskapen skrotades på 90-talet. Men det är en betydligt svårare uppgift i dag än  för 20 år sedan.

– Det civila samhället är betydligt mer komplext i dag säger Richard Oehme. Vi har helt andra former av beroendeförhållande och vi är också mer sårbara i dag. Vi påverkas mycket utifrån IT-system, telekommunkiationssystem och energiförsörjning. Och här måste vi förbereda oss för att ha beredskap helt enkelt.

Men MSB kan bara ge vägledning och rekommendationer. Det är andra som ska göra själva arbetet.

– Kommuner, länsstyrelse, landsting och företag måste förbereda sig för en kris, säger Richard Oehme.  Man måste ha en kontinutetsplanering och hantering när någonting händer.

Varför det?

– Därför att man har ett ansvar för sin verksamhet i fred, i kris och i krig, säger Richar Oehme. En kommun måste se till att åldringsvården fungerar, ett landsting måste se till att sjukvården fungerar. Det är grunden utifrån de förutsättningar som finns och det ansvaret ligger hos varje enskild aktör

Det kommer därför att ta lång tid att bygga upp ett civilt försvar som kan klara de riktigt stora kriserna som om till exempel elförsörjningen slås ut under en längre tid.

– Det kommer att ta många, många år innan man kommer upp på banan, säger Richard Oehme.

Han vet inte om det handlar om fem  eller tio år eller en ännu längre tidshorisont.

– Vi har inte haft den här typen av planering på 20 års tid. Nu måste vi återta detta som regering och riksdag har sagt  att vi ska göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.