Se Amelia Adamo, 70-plussare som har börjat slappna av kring coronarestriktionerna, möta IVA-sjuksköterskan som i sitt sommarprat sa ”Fan ta er” till alla som inte följer rekommendationerna. Foto: Foto: SVT

Iva-sjuksköterska skällde ut dem som tummar på rekommendationerna – här möts de

Uppdaterad
Publicerad

Amelia Adamo tycker inte att hon, en 70-plussare utan sjukdomar, borde ha samma rekommendationer som en 95-åring som bor på vårdhem. Eveline Jacobson, sjuksköterska på iva, är orolig för att lättare rekommendationer för äldre skulle leda till en andra våg av corona.

En och en halv miljon har lyssnat på iva-sjuksköterskan Eveline Jacobsons sommarprat i Sveriges radio P1 där hon berättade om sin vardag under coronapandemin. Hon riktade hårda ord mot alla som inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer: “Fan ta er”, sa hon.  

Amelia Adamo, 73, har länge arbetat för att höja äldres status i samhället och tycker därför att det är olyckligt att alla över 70 har klumpats ihop till en riskgrupp, oavsett allmänt hälsotillstånd. Hon har nu börjat träffa sina barnbarn utan att hålla avstånd.

Coronapandemin

– Jag ansåg att jag hade en flockimmunitet i min flock. Sedan finns det också ett behov i din generation att vi, mor- och farföräldrar, ska hjälpa till. Och ett halvt år, som det har varit, är ganska lång tid, säger hon till programledaren Belinda Olsson i Sverige möts: Direkt. 

“Finns anledning att bli mer flexibel” 

Beslutet att definiera alla över 70 som en riskgrupp var rätt från början, med den kunskap som fanns då, anser Jan Albert, överläkare och professor. 

– Men nu tycker jag att vi har ett annat läge och det finns all anledning att bli mer flexibel, säger han.  

Ingmar Skoog, äldreforskare som även han är professor och överläkare, håller med. Han tycker att de nuvarande restriktionerna ger uttryck för en gammaldags syn på äldre:  

– Vi vet att äldre är väldigt olika. Vi blir mer och mer olika ju äldre vi blir, säger han i programmet.  

“Vi pallar inte” 

Eveline Jacobson framhåller hur viktigt det är att hålla hårt på de rekommendationer som finns. 

– Det är min största farhåga: Att man tänker att nu är det över. Jag vill också krama min mormor och farmor, men just nu funkar inte det. Vi måste göra det här för någonting större, säger hon.  

– Om det blir en till våg, det är den största skräcken. Jag tror att jag har all vårdpersonal i ryggen när jag säger att vi pallar inte det. Våra liv försvinner också.

Se hela programmet om 70-plussare, coronaslapphet och kulturlivet under pandemin i Sverige möts: Direkt på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet