Helspänd eller slapp? Se vem som inte bryr sig om corona och vem som känner sig lite paranoid. Foto: Torkel Wennman

Majoritet i ny undersökning: Andra har blivit sämre på att följa restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

De flesta tycker att andra har blivit sämre på att efterleva Folkhälsomyndighetens coronarestriktioner över sommaren. Men vi anser inte att vi själva har förslappats. Det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av SVT Sverige Möts: Direkt.

Över 80 procent av alla svarande tror att vi generellt blivit sämre på att följa coronarestriktionerna under sommaren. Samtidigt svarar nästan 70 procent att de själva inte ändrat sitt beteende, eller till och med blivit bättre på att följa restriktionerna.  

– Det är ett känt psykologiskt fenomen. Många människor har en tendens att bedöma sig själva som lite bättre eller i alla fall okej, och andra som lite sämre, säger Johan Waara, psykolog vid Uppsala universitet.  

Coronapandemin

“Anser att man har goda skäl”  

Björn Hedensjö, legitimerad psykolog, framhåller att man inte har samma helhetsbild kring andras agerande som man har med sitt eget:  

– När man gör avsteg från sina egna coronaregler anser man att det finns goda skäl. Pappa fyller 75 år, jag håller avståndet och så vidare. Men vi har inte samma information om andra personer. Då är det lätt att tycka att andra är slarvpellar, säger han.  

“Bygger på önsketänkande”  

I den senaste av MSB:s återkommande undersökningar anser nästan 90 procent av de svarande att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer lika bra eller bättre än tidigare. Men man ska alltid vara skeptisk till självuppskattningar, menar Björn Hedensjö. 

– Frågar man om en person är bättre bilförare än de flesta, svarar 90 procent att de är det. Jag tror att svaren ofta bygger på önsketänkande snarare än att man redovisar hur det faktiskt är, säger han.  

Skillnad mellan åldersgrupperna  

SVT:s undersökning visar stora skillnader mellan åldrarna. Majoriteten av alla svarande tycker att restriktionerna för personer över 70 år är bra. Men en klar majoritet av de äldre uppger att de känns som ett straff.   

– Data pekar på en tendens att de äldre är mer negativa till de restriktioner de drabbats av, men här krävs större och fler undersökningar, säger Johan Waara.  

I kvällens direktsändning av Sverige möts: Direkt från Nyköping klockan 20.00 diskuteras coronarestriktioner och 70-plussare. Se det på SVT Play eller SVT1.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen genomfördes av Sifo 21-24 Augusti på uppdrag av SVT Sverige möts: Direkt. 

1 061 slumpmässigt utvalda personer svarade efter 50 procents bortfall.  

De fick bland annat svara på dessa frågor: 

1. Uppfattar du att folk blivit sämre eller bättre på att följa alla coronarestriktioner i sommar? 

2. Har du själv blivit sämre på att följa dem (coronarestriktionerna) de senaste månaderna? 

3. Vad tycker du om coronarestriktionerna för de som är 70 plus? Följdfråga: Varför tycker du att det är dåligt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet