Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter beskriva de värsta exemplen ur IVO:s ”skräcklista”. Foto: SVT

IVO-granskning: Fara för liv och hälsa på många skönhetskliniker

Uppdaterad
Publicerad

Av 33 skönhetskliniker som granskades förra året fick samtliga kritik, visar en rapport som presenteras av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Två av klinikerna stängdes eftersom de var en påtaglig fara för patienternas liv och hälsa.

I Sverige finns 1 600 registrerade verksamheter som erbjuder skönhetsingrepp. Salongerna sysslar med allt från botox och fillerinjektioner till hårtransplantationer och estetisk kirurgi. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har granskat 33 av klinikerna och upptäckt en rad missförhållanden.

– Det finns ett stort mått av oseriösa aktörer i den här branschen, säger Göran Olsson, enhetschef på ivo.

Läkemedel förvarades med chokladbollar

Myndigheten konstaterar att några salonger saknade den utrustning som krävs för att kunna hantera livshotande situationer i samband med operationer. En verksamhet använde så mycket sederande läkemedel att patienten helt riskerade att sluta andas, enligt Göran Olsson.

– I samma verksamhet hade de ett luftrör som gått ut år 1987, och dessutom ingen syrgas.

Nästan hälften av verksamheterna hade även personal som saknade behörighet för ingreppen.

Ivo såg också stora problem med klinikernas hygien och läkemedelshantering. Öppnade läkemedelsförpackningar förvarades i kylskåp tillsammans med personalens chokladbollar. Fillers, som egentligen är en engångsprodukt, återanvändes.

– Det är en stor risk för de patienter som går till de här enheterna, säger Göran Olsson.

Ministern: ”Patienter i kläm”

Ivo vill nu ha ytterligare verktyg för tillsyn, för att kunna stoppa fler oseriösa aktörer. I dag tillåter inte patientsäkerhetslagen att Ivo bedriver tillsyn i privata bostäder där många av injektionsbehandlingarna görs. Myndigheten har även svårt att utöva tillsyn över ingrepp som sker på hotell och olika evenemang.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) konstaterar i ett meddelande till SVT att IVO:s tillsyn visar många och stora brister:

”Patienter kommer i kläm och utsätts för allvarliga risker. Regeringen kommer göra en noggrann läsning av rapporten och, som tidigare meddelat, följa upp hur den s.k. skönhetslagen fungerar.”

I videon ovan kan du höra exempel ur IVO:s ”skräcklista” över de brister de fann på salongerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.