Foto: Scanpix/SVT

”Jag blev snällare som Björne”

Uppdaterad
Publicerad

I mer än tio år levde han som i tropikerna. I dag firar han sin gamla rollkaraktär med saft och pepparkakor!

-Jag minns inte riktigt det första programmet men jag minns att varje inspelning var rolig samtidigt som det var både tufft och varmt. I början spelade vi in tre program om dagen och varje dag i Björnedräkten var som en semester i tropikerna, jag kokade, berättar Jörgen Lantz som spelade Björne från starten 1987 till år 2000.

Under inspelningarna bytte han undertröjor tre gånger per dag.

-Och då var de dyblöta. Robert (Gustafsson) sa att det luktade apa om kostymen, berättar Jörgen Lantz.

Att klä på sig den varma dräkten påverkade också skådespelaren på andra sätt.

-Min omgivning reagerade också på att jag blev snällare under perioden jag spelade Björne.   

Besserwisser och snäll         

-Jag tror att både barn och vuxna känner igen sig i Björnes sätt att vara; lite besserwisser, lite klurig och ganska snäll, säger Jörgen Lantz.

År 2000 la Jörgen Lantz björndräkten åt sidan för sista gången och rollen togs över av Pontus Gustafsson som spelade Björne fram till det sista avsnittet 2004.

-Jag kan sakna rollen även fast det gått så många år sedan jag slutade. Det var ett väldigt positivt program som värmde både barn och vuxna och ännu idag när man pratar om det så ler folk.

Hur kommer du att fira Björnes födelsedag?

-Ja det får väl bli med saft och pepparkakor, säger Jörgen Lantz, som avslöjar att han gillar pepparkakor lika mycket som sin rollfigur.  

-I dräkten fanns en mun – så alla pepparkakor som Björne åt, de åt jag upp på riktigt!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.