Cancersjuka Lina Baldenäs undrar varför satsningen på kortare cancerköer behöver dröja. Foto: SVT

Cancersjuka Lina: ”Varför vänta med att korta köerna”?

Uppdaterad
Publicerad

När svårt cancersjuka Lina Baldenäs trädde fram i SVT i januari och vittnade om de långa köerna för cancerbehandling så väckte det mycket starka reaktioner.

För några dagar sen kom beskedet från regeringen: två miljarder kronor ska satsas på cancervården mellan 2015-2018.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt förslag av alliansen att komma med nu ett par månader innan valet, säger Lina Baldenäs till SVT. Jag förstår bara inte varför man måste vänta med att börja med det? Varför man inte kan börja med det nu? Läkarna är fullständigt utarbetade och sjuksköterskorna jobbar ju… jag har aldrig sett en sjuksköterska gå hem när hon slutar, säger Lina Baldenäs.

SVT möter Lina på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Lina Baldenäs rullas in av en sjuksköterska till konferensrummet där vi fått tillåtelse att att göra vår intervju. Verksamhetschefen på avdelningen där Lina Baldenäs är inlagd var mycket tveksam till att låta henne medverka, hon är illa däran.

– Det är bökigt, jag har ont som fan i ryggen. Men jag vägrar att gå ut tyst. Jag tänker inte bara försvinna iväg, säger Lina Baldenäs.

Folk på stan berömmer Lina

Lina Baldenäs för en ojämn kamp mot sin spridda och obotliga hudcancer, men det har inte hindrat hennes glöd och engagemang. Hon har fått många reaktioner sen hon framträdde i SVT Nyheter i januari.

– Jag har jättesvårt att ta in det. Jag blir fortfarande lika generad varje gång det kommer fram någon. I går kom det fram en kvinna och ville ta ett kort på sig själv och på mig och då blir jag så där... Varför det? Varför vill du det? ”Därför att jag tycker att du har gjort så himla bra ifrån dig och du lyfter verkligen våra frågor”. Och jag blir alldeles knallröd i hela ansiktet, jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag blir fortfarande väldigt generad. Och nu kommer det fram fler och fler, säger Lina Baldenäs.

När Lina Baldenäs trädde fram i SVT Nyheter och gav cancerköerna ett ansikte så väckte det starka reaktioner. Hon berättade hur hon för snart ett år sen fått besked om att väntetiden för en canceroperation var flera månader. Den gången tjatade hon sig till en återbudstid.

Gav cancerköerna ett ansikte

I och med sin medverkan i tv gav hon cancerköerna ett ansikte och blev en tongivande person i vårddebatten. Den här gången pratar vi mycket om sjukvårdpersonalens arbetsbelastning.

– Jag tycker inte att det är konstigt att det begås så många misstag som det gör med tanke på hur mycket dom får arbeta, säger Lina Baldenäs. Dom ska bara göra en sak till, en sak till och en sak till. Och så skulle sjuksköterskan hjälpa patienten på ”femman” därborta också innan hon går. Och läkarna likadant. ”Jag ska bara gå in och kolla en grej till och så prata med den patienten och sen måste jag verkligen ringa till dom också innan jag går”.

Lina Baldenäs har bestämt sig för att vara med i vårddebatten så länge hon orkar. Hennes cancer är långt framskriden.

– 12-14 veckor…. säger Lina. Jag hade ett år kvar sade dom för fyra år sen. Jag har överlevt dom här dödsdomarna så många gånger så jag är inte så värst orolig.

Vi blir tysta en kort stund, så säger Lina Baldenäs:

– Det är klart som fan att jag är orolig och att jag har ont i bröstet och att jag har panik men jag tänker att, i helvete heller, har jag sagt att jag ska se Elis börja skolan i höst så ska jag se Elis börja skolan i höst! Det är ingenting jag är villig att förhandla med någon om, säger Lina Baldenäs.

Kanske är det hennes förmåga att aldrig ge upp kampen om en bättre sjukvård och kampen om sitt eget liv som gjort att så många tagit  till sig trebarnsmamman Lina Baldenäs berättelse.

– Jag har ju bara gjort det jag alltid har gjort. Jag har bara lyckats nå ut lite mer den här gången. Det här är ju det jag är uppfostrad att göra, säger Lina Baldenäs.

Lina Baldenäs var med i Debatt den 23 januari. Se henne här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus sjuk- och äldrevård

Mer i ämnet