Hennes liv fylldes av begravningar och ständig oro för att drabbas av cancer.
Carina Lundberg Markows pappa drabbades av både bröst- och hudcancer. Den senare tog hans liv. Åtta av pappans syskon har också avlidit i cancer. Hennes bror, kusiner.
En familje- och genutredning visade att hon löpte 50 till 60 procents ökad risk att drabbas av bröst och/eller äggstockscancer. För att minska risken att själv drabbas valde hon att operera bort äggstockar, livmoder och båda sin bröst.
– Jag såg inte på mina bröst som en trevlig kroppsdel utan, bokstavligen talat, som tickande bomber, berättar Carina Lundberg Markow.
”Ingen kvinna längre”
Tekniskt sett kanske hon inte är kvinna längre, säger hon, men det orosmomentet är ingenting mot det hot hon kände för att själv drabbas av cancer. Valet var enkelt.
Dagens forskningsnyhet, om att det kan bli lättare att hitta genförändringar som kodar för cancer, ser hon positivt på. Men den kan också skapa problem.
– Det här ger ju möjlighet för oss att hitta ”vår gen” så att säga, och fler av mina släktingar kanske inte behöver operera sig i förebyggande syfte. Men samtidigt kan ju vetskapen om att vara bärare av ett anlag vara väldigt ångestladdat, säger Carina Lundberg Markow.
Dottern vill gentesta sig
– Jag vill absolut gentesta mig, säger Thea Lundberg.
Thea är Carinas 18-åriga dotter. Hon är väl medveten om att ”cancern går i släkten”, men samtidigt är det ingenting hon oroar sig för dagligen.
– Jag är ju så ung och vill inte tänka på det hela tiden. Men det är klart jag vill veta!