”Jag såg ofta onödigt våld på arresten”

Uppdaterad
Publicerad

Våld och maktutövning för nöjes skull. Om det vittnar en tidigare polisanställd på arresten på Aminogatan i Göteborg.

Polisarresten på Aminogatan i Göteborg är en av landets mest anmälda för våld och ofredande av de intagna. Så pass att polisledningen valt att bryta upp ett arbetslag och låta personal sluta. Detta sedan det visat sig att speciellt ett arbetslag fått särskilt många anmälningar på sig.

Våld har funnits länge, men polisledningen utreder inte

Polisledningen i Västra Götaland identifierade de anställda som idag fått lämna arresten, genom att gå igenom alla 67 anmälningarna från 2012. Men däremot så utreder man inte hur länge missförhållanden kan ha funnits på Aminogatans polisarrest. Om det finns drabbade som utsatts för övervåld före 2012.

SVT granskar arresterna

Mannen SVT träffar jobbade tidigare på just Aminogatans polisarrest. Och det han såg hos en del kollegor stämmer väl överens med bilden av systematiska övergrepp som de intagna beskriver i anmälningarna:

– Det förekom ju mycket som inte skulle hända. Det var mycket ”ha ha ha idag har vi haft mycket nedläggningar” och man skrattade åt situationerna, berättar Håkan.

SVT: Vad är nedläggningar?

– Det är när man ser till så att de åker ned i backen. Vissa arbetslag behövde inte mycket för att ta till nedläggningar, kan jag säga. Femtio procent av de som jobbade där, borde inte varit där.

Håkan berättar att arrestpersonalen ofta bestod av mycket unga människor som saknade utbildning. Och den enda utbildning de fick på arresten var på ett par veckor, innan de gick på ett vanligt pass.

– Det var låg kompetens bland personalen och mycket lekstuga. Det var unga människor som fick på sig en uniform och la ner människor på golvet för att det var en rolig grej.

Och ofta talade arrestpersonalen öppet på hur den såg ner på de intagna: 

– Man talade om ”skubbet”, inte om han eller hon. Och hur man skulle ”strippa skubbet” med nonchalant attityd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arresterna

Mer i ämnet