Bergwall välkomnar oberoende prövning

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens friande dom för mord vill nu Sture Bergwall släppas från Säter, men
anklagar anstalten för att sprida lögner om hans psykiska hälsa.

Idag lades det sista av åtta mordåtal mot Sture Bergwall, mer känd som Thomas Quick, ned.

I en intervju med SVT efter beskedet säger Bergwall att han är lättad över att den långdragna rättsprocessen nu är avslutad.

–Det är naturligtvis väldigt, väldigt skönt. Det har ju varit en lång, utdragen process som har pågått i nästan fem år. Nu är den viktiga delen av processen i hamn och det är ju oerhört skönt.

Oberoende utlåtande

Men att Sture Bergwall nu frias för mord innebär inte att han blir en fri man. Förvaltningsrätten i Falun har fattat ett beslut om att inhämta ett oberoende utlåtande kring Bergwall från Socialstyrelsens rättsliga råd.

Det rättsliga rådet ska ge ett utlåtande om Bergwall fortfarande har en allvarlig psykisk störning eller om det finns risk att han återfaller i brottslighet.

Sprider lögner

Men enligt Sture Bergwall gör läkarna på Säters rättspsykiatriska klinik allt för att hålla honom kvar.

–Absolut, man försvarar sin heder och gör det via mig, så att säga. Så är det, det är alldeles uppenbart.

Bergwall hävdar även att läkarna på Säter sprider felaktiga uppgifter om hans hälsotillstånd.

–Det påstås saker om min hälsa som absolut inte stämmer.

Säger sig vara frisk

Själv säger Sture Bergwall till SVT att han idag är frisk och inte utgör någon fara för tredje man, något han säger sig vara säker på.

-–Jag har en stor familj som jag umgås med, en stor bekantskapskrets, och jag diskuterar väldigt ofta med andra läkare. Det är klart att jag känner mig själv i den delen och framförallt andra människor känner mig i den delen.

Bergwall säger att han ser fram emot att få en ny prövning av sitt hälsotillstånd av andra läkare, något han själv säger sig ha efterfrågat sedan 2009, och säger sig välkomna det faktum att frågan nu har bollats till Socialstyrelsens rättsliga råd.

–Det är den rätta vägen, naturligtvis.

Skadestånd skjuts på framtiden

Huruvida en begäran om ett eventuellt skadestånd kan bli aktuell säger Sture Bergwall till SVT att frågan skjuts på framtiden.

–Men det är klar, mina syskon säger så här: ”Som psykiskt sjuk och tvångsvårdad så hade du ett särskilt skyddsbehov.” Det täcker svaret på din fråga.

Bergwall definierar Beatrice Asks initiativ att tillsätta en granskningskommission av fallet Thomas Quick som ”nödvändig”. Han säger också att det som hänt beror på att rättssystemet havererat.

 –Enkelt kan man också säga att utan Säter hade det inte funnits någon Thomas Quick, säger Sture Bergwall till SVT.

Tackar Hannes Råstam

I intervjun med SVT vill Bergwall också tacka SVT-journalisten Hannes Råstam. Det var i en dokumentär gjord av Råstam som Sture Bergwall 2008 först gick ut med att alla hans erkännanden var påhittade.

Efter det lämnades resningsansökningarna som i dag lett till att alla åtal om mord lagts ned.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet