Jag trodde att jag skulle dö inom två år, säger patienten Malin Hagman (t.v.). Till höger nobelpristagaren James Allison. Foto: Niclas Berglund/SVT

”Jag tackade dem för att jag finns idag”

Uppdaterad
Publicerad

Många rördes till tårar idag när nobelpristagarna i medicin eller fysiologi, James Allison och Tasuku Honjo, träffade patienter som överlevt cancer tack vare deras upptäckt. Under en ceremoni fick pristagarna ta emot ett diplom och patienternas tacksamhet.
– Det känns helt fantastiskt att få träffa dem. Det är på grund av dem som jag lever idag, säger Christer Johansson som behandlats med metoden sedan augusti.   

Varje år får drygt 61 000 personer i Sverige en cancerdiagnos. Ett besked som förändrar livet för många. Malin Hagman fick sin diagnos i februari 2015 då tumörer upptäcktes i hennes ena lunga.  

– Jag fick total chock och dödsångest och levde i skräck i fyra månader innan jag fick veta att det finns en behandling. Jag trodde helt enkelt att jag skulle dö inom två år så det här är stort, säger hon.  

Ny typ av behandling

Amerikanen James Allison och japanen Tasuku Honjo prisas för sina upptäckter som lett till en helt ny typ av cancerbehandling och läkemedel som kallas immunterapi och som visat mycket goda resultat för bland annat hudcancer. Tusentals patienter behandlas idag med immunterapi som förstärker immunsystemets egen förmåga att angripa tumörceller. Och upptäckten har även förändrat livet för forskarna.  

– Jag känner att mitt liv har fått en mening. Det här är ett väldigt starkt ögonblick för mig, säger Tasuku Honjo.  

Även James Allison var rörd av att få träffa patienter som överlevt tack vare hans forskning.  

– Det fyller mig med mycket glädje att få möta patienterna. Det får mig också att känna att vi behöver jobba hårdare och rädda fler människors liv, säger han.   

”Verkligen en stor sak”

Christer Johansson har behandlats med immunterapi i fyra månader och nu vågar han tro på framtiden.  

– Deras upptäckt har helt förändrat mitt liv helt och hållet. Nu kan jag se en framtid och det betyder allt. Deras upptäckt är verkligen en stor sak för alla som varit här idag, säger han.  

De båda nobelpristagarna får ta emot priset ur Kungens hans och dessutom dela på prissumman nio miljoner kronor. Men för James Allison har det finaste priset redan delats ut.  

– Att veta att mitt arbete har hjälpt människor är ett pris som Nobelpriset inte kan leva upp till, säger han.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.