”Man har svårt för intrycken och får fysiska reaktioner”

Uppdaterad
Publicerad

Det kallas intrycksallergi. När man får fysiska reaktioner av intryck. Starka ljud och solljus kan göra fysiskt ont. Och lukter kan få en att kräkas. Jill Rogheden från Söderköping trodde länge att alla hade det som hon.

– Så jag sa aldrig någonting när jag växte upp.

Det kan handla om att maten inte går att äta. Om byxor som skaver. Om ljus som sticker i ögonen. Om duschstrålar som sticker mot huden.

Det kallas intrycksallergi och är vanligt om man har autism eller adhd. Man kan också bli känslig för intryck när man är utbränd, stressad eller har fått en hjärnskada.

Val 2018 – #dinröst

För Jill Rogheden och hennes barn handlar livet till stor del om att anpassa vardagen till den här känsligheten. Det största problemet är att få andra att förstå.

På vår temasida ”Kepskampen” ger vi dig en bakgrund om kepsdebatten – och berättar hur man kan hjälpa elever som har så svårt att sålla bort ljud- och ljusintryck att de inte klarar av att gå till skolan.

Intrycksallergi tar mycket energi

– Maten är ett väldigt känsligt område, att ha barn som inte klarar att äta. Där ser vi stora svårigheter att bli förstådd, både från skola och släkt. Man ska äta upp och man ska inte slänga mat. Man äter när man blir hungrig. Men så är det ju inte. Har man svårigheter med perception så kan man inte äta, oavsett om man är hungrig, säger Jill.

När man är känslig för intryck tar det väldigt mycket energi och man blir trött, berättar Jill.

– För mig kan det vara kombinationen av många sinnen som används på samma gång. Till exempel i en mataffär, då luktar det från maten, det är starka ljus med lysrör, det låter mycket, och rör sig i ögonvrån, människor som rör sig, mycket färger, säger Jill.

Svårt förstå själv

När hon har föreläst eller varit på ställen där det är mycket intryck måste hon ibland vila flera dagar. Men trots att hon själv har det så glömmer hon ibland bort det när det gäller hennes barn.

– Även fast jag själv har svårigheterna kan det vara svårt för mig att förstå att mina barn inte klarar av att knyta skorna idag, fast de kunde det igår. Det är så inbyggt i oss hur man ska uppfostra ett barn. Och då kan det vara svårt att förstå att det faktiskt kan variera. Det kan till exempel vara svårt att äta med bestick för barnen på kvällen, men de klarar det vid lunch när de inte är så trötta än, säger Jill.

”Allergi bra att jämföra med”

Hon tycker att ordet intrycksallergi är ett bra uttryck.

– Allergi är bra att jämföra med, eftersom man har svårt för intrycken, och man får faktiskt fysiska reaktioner. Dessutom kan man inte strunta i att man har problemen. De finns där ändå, hur mycket man en anstränger sig, säger Jill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet