Foto: TT

Jakt på spindlar ska ge mer kunskap

Uppdaterad
Publicerad

Spindelblitz – ett evenemang där deltagare söker igenom ett område på jakt efter spindlar.

Det är en del av vad som händer på den internationella biologiska mångfaldens dag.

Nyligen var det dags för fågelräkning, men en dag i maj ska det räknas spindlar i stället. Spindelblitzen går ut på att söka igenom ett område och sen rapportera vad för spindelarter man sett. På det sättet kan den bristande kunskapen om flera spindelarter uppmärksammas.

– En art som vi behöver mer kunskap om är hoppspindeln, jag hoppas att vi hittar sådana, säger Kajsa Mellbrand, initiativtagare till evenemanget.

Hoppspindeln är en art som förekommer i flera typer och trivs på olika platser. Gemensamt är att de är lurviga med korta ben och har stora, mörka ögon. De attackerar sina byten genom att hoppa på dem, därav namnet.

Fritt evenemang

Den 22 maj, som också är den internationella biologiska mångfaldens dag, är det dags för spindelblitzen. Namnet är en kombination av ”spindel” och ”bioblitz”. Med ”bioblitz” menas ett evenemang där man söker igenom en viss plats på tid och sen rapporterar vilka arter man hittat. Spindelsäsongen är i maj i full gång och medverkande kan hitta både vargspindlar, hjulspindlar och hoppspindlar.

Det är ett fritt evenemang där var och en anordnar sitt eget sökande. Man kan göra allt från att ägna en heldag till letande i skogen, till att bara gå på en kort upptäcktsfärd i trädgården.

– Det sker på ens egna villkor, säger Kajsa Mellbrand.

Sökandet organiseras av en facebookgrupp, spindelnätet, där över 3.000 personer är medlemmar. Det är dock oklart om de alla kommer att delta i spindelsökandet.

– Många går med för att bara ställa en fråga om en art, men vi blir nog ganska många ändå. Intresset för småkryp, och speciellt spindlar, är ökande, säger Kajsa Mellbrand.

Ett förbisett djur

Hon berättar att spindlarna ofta förbisågs tidigare och att hon tycker att det är roligt att de uppmärksammas mer och mer.

– Många finner nog djuren fascinerande. Själv har jag alltid varit intresserad av småkryp, men varför jag just snöade in på spindlar vet jag inte, säger Kajsa Mellbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.