Foto: TT

Jämförde regeringen med nazismen

Uppdaterad
Publicerad

Under ett framträdande vid Vänsterpartiets kongress i helgen jämfördes dagens Sverige under Alliansens ledning med Förintelsen i nazismens Tyskland. Partiledare Jonas Sjöstedt ber nu om ursäkt.

Det var under programpunkten ”Valpepp” som skådespelaren Ann Petrén läste en text av den framlidna författaren Kerstin Thorvall, som bland annat innehöll dessa rader:

”Nazismen kunde inte göra det bättre. Onödiga, dyrbara, icke lönsamma vill vi bli av med. Gaskamrar skulle se illa ut. Vi arbetar mera finstilt.”

Nu kräver FP:s Jan Björklund en ursäkt av vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt, skriver Expressen.

– Antingen har Vänsterpartiets ledning tappat omdömet eller så är de okunniga om historia. Jag förväntar mig att Jonas Sjöstedt utan förbehåll ber om ursäkt, säger han till tidningen.

”Förskräckt”

Även Moderaternas partisekreterare Kent Persson twittrar och skriver i sin blogg att han kräver att Jonas Sjöstedt ”omgående ber om ursäkt”:

”Jag är förskräckt över att det på Vänsterpartiets kongress förs fram så grova påhopp på Sveriges folkvalda regering. Att jämföra regeringen med nazismen är fullständigt oacceptabelt.”

Texten skrevs från början som en kritik mot Socialdemokraterna, men under V-kongressen riktades den i stället mot dagens Sverige och regeringen Reinfeldt.

Sjöstedt: Olämpligt

I Aftonbladets ”Ärligt talat” ber Jonas Sjöstedt nu om ursäkt. Han påpekar att texten är 20 år gammal och därför inte handlar om Reinfeldts regering.

– Oavsett det tycker jag att det var olämpligt. Jag förstår att en del människor har tagit anstöt av det, därför ber jag om ursäkt för det.

Han berättar att flera i partiet håller med honom om att det var en olämplig jämförelse. Sjöstedt hajade själv till när han hörde Ann Petréns tal och säger att det ”ibland blir fel”.

– Jag tycker inte att man ska använda jämförelser med nazismen och förintelsen lättvindigt. Jag har själv väldigt svårt för det, säger vänsterledaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.