I dag är det lag på att större arbetsgivare ska göra en jämställdhetsplan med en lönekartläggning varje år. Men bara 149 av kommunerna har gjort det för 2004. Lagen innebär också att man måste jämföra lönerna mellan män och kvinnor i likvärdiga jobb, och det har bara 121 kommuner gjort.
Av dem har 88 hittat osakliga löneskillnader, men endast 53 kommuner försöker göra något åt skillnaderna. Helt laglydiga är bara 20 av kommunerna.
”Den lilla kommunens dilemma”
Hofors är en av de kommuner som inte följer jämställdhetslagen på en enda punkt. Men kommunalrådet Marie-Louise Dangardt hävdar att man gör andra saker i stället och menar att Hofors är framstående när det gäller jämställdheten.
– Det är väl den lilla kommunens stora dilemma att med den lilla kår av tjänstemän man har göra lika mycket som alla stora kommuner, säger Dangardt till Rapport.
Inte inom tio år
Mats Åkerblom, personalchef vid Sandvikens kommun tror att det är orealistiskt att kommunerna ska kunna uppnå jämställdhet i lönenivåerna inom det närmaste decenniet.
– Kommunerna själva tror jag inte kommer att orka med att lyfta nivåerna till där de borde ligga. Inte om vi pratar om ett perspektiv på fem-tio år, det är tveksamt.
Arbetsgivarens värdering
I jämställdhetslagen står att löner måste jämföras mellan män och kvinnor både inom ett yrke och mellan likvärdiga mans- och kvinnodominerade yrken. Men vilka som är likvärdiga är upp till varje arbetsgivare att bestämma.
Därmed kan en vaktmästare eller en barnskötare jämföras med helt olika yrkesgrupper, beroende på den aktuella kommunens värdering.
Bäst är Västernorrlands, Gävleborgs, Västmanlands, Jämtlands och Jönköpings län. Där har alla kommuner åtgärdat de skillnader de hittat.
Fotnot: Åtgärder eller planer rörande 2004 som gjorts efter februari 2005 samt uppgifter eller dokument som skickats in till SVT efter juni är inte med i kartläggningen.