Foto: SVT

Ministern om #metoo: ”Uppropen blir en positiv kraft”

Uppdaterad
Publicerad

Under hashtaggar som #tystnadtagning, #medvilkenratt och nu senast #deadline har tusentals svenska kvinnor vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp i det svenska samhället.

– Uppropen blir en positiv kraft och jag känner starkt för stöd för att göra mer i jämställdhetsarbetet, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Skådespelare, jurister, politiker, musiker, sångare, tekniker och nu senast journalister. Många är de kvinnor som trätt fram i kölvattnet på #Metoo-uppropet. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) säger sig vara skakad av vittnesmålen, men ser kampanjerna som delar i en positiv rörelse.

”Kraft i varandra”

– Jag tolkar det som man känner kraft i varandra och fortsätter att berätta. Uppropen gör att vi diskuterar frågan och att det faktiskt vidtas åtgärder på arbetsplatserna, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér i SVT:s Morgonstudion.

Kampanjen #MeToo

Regnér anser att regeringen gjort mycket för att stärka kvinnors rätt och lyfter särskilt fram det nya kravet på samtycke inom sexualbrottslagstiftningen, att man kriminaliserat vissa typer av näthat samt stärkt jämställdhetstänkandet inom rättsväsendet.

Samtal krävs

– Vi har gjort det som politiker kan göra, men för att komma åt den informella maktstrukturen som skyddar män och gör kvinnor svagare krävs att samtalet fortsätter, säger Åsa Regnér.

Men samtigt är det ju många som vittnar om hur hopplöst det känns att anmäla. Till och med de kvinnor som stiftar lagarna och de som ser till att de efterlevs blir ju utsatta?

Polisens har tydligt uppdrag

– Man ska anmäla och jag hoppas att ingen känner hopplöshet. Polis och åklagare har tydliga uppdrag att jobba med just de här frågorna. I morgon ska jag och justitieministern träffa representanter för bland annat domstolsväsendet för att prata mer om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet