Jan Albert: ”Osäkert om man fångar alla som haft en infektion”

Uppdaterad
Publicerad

Preliminära resultat från en spansk studie visar att omkring 5 procent av landets befolkning utvecklat antikroppar mot covid-19. Men fångar verkligen testerna i den spanska studien alla personer som haft infektionen?

– Det är osäkert, säger professorn och överläkaren Jan Albert i Morgonstudion.

I onsdags presenterade den spanska regeringen och hälsomyndigheter de första preliminära resultaten av en omfattande nationell studie med över 60 000 deltagare.

Studien har undersökt förekomsten av antikroppar hos befolkningen och de preliminära resultaten tyder på att omkring 5 procent av invånarna bär på antikroppar och därmed har varit sjuka i covid-19.

Coronapandemin

– Att ett av de värst drabbade länderna har så låg andel smittade är inte bra för Sverige, sa epidemiologen Tove Fall i Aktuellt under onsdagskvällen.

”Råder stor osäkerhet”

Men vilka slutsatser kan man dra av den spanska studien? En central fråga är om 5 procent med påvisade antikroppar verkligen är liktydigt med att 5 procent av den totala befolkningen burit på coronasmittan.

– Den stora frågan är om testerna som använts i den här studien fångar alla som haft infektionen. Det är osäkert än så länge, säger Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Han pekar bland annat på att man inte med säkerhet vet hur träffsäkra antikroppstesterna – även de allra bästa – är i dag.

Geografisk spridning

Att 5 procent av den totala befolkningen bär på antikroppar ger inte hela bilden av situationen i Spanien, menar Jan Albert.

– Genomsnittet säger förstås en sak men det säger inte hur det varit i de värst drabbade områdena.

I Sverige har vi räknat med en eventuell flockimmunitet i Stockholmstrakten runt juni. Har vi gjort felberäkningar i Sverige med tanke på resultaten i Spanien?

– Alla som har försökt uppskatta det här har varit tydliga med att det är just uppskattningar, säger han.

– De bygger inte bara på antikroppstester utan även på andra tester och matematiska modelleringar men det råder stor osäkerhet kring hur långt vi kommit i den här epidemin både i Sverige och övriga världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet