Tove Fall, epidemiolog Uppsala Universitet, i Aktuellt om en spansk studie som visar att cirka fem procent av den totala spanska befolkningen varit smittade. Foto: Bernat Armangue, TT

Experten om antalet smittade i Spanien: ”inte bra för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

En spansk studie av virusantikroppar tyder på att cirka 5 procent av Spaniens befolkning har varit utsatta för covid-19. – Att ett av de värst drabbade länderna har så låg andel smittade är inte bra för Sverige, säger epidemiologen Tove Fall i Aktuellt.

Studien utfördes av Carlos III-institutet och den spanska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån och inleddes i slutet av april, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och flera medier.

Drygt 60 000 har testats för antikroppar, och enligt preliminära resultat har cirka 5 procent av den totala spanska befolkningen varit smittade.

Testet undersöker förekomsten av så kallade IgG-antikroppar, antikroppar som tar lång tid att bygga upp eftersom de visar på att testpersonen har haft infektionen men att den inte längre är aktiv, skriver El País.

Regionala skillnader

Genom samma test går det även att se om personen har IgM-antikroppar, vilka kroppen producerar runt den sjätte eller sjunde dagen efter att symptomen har visat sig.

Resultaten visade även att smittspridningen varierade mycket från region till region. I huvudstadsområdet Madrid bedöms 11,3 procent av befolkningen ha utvecklat antikroppar.

”Inte bra nyheter för Sverige”

Tove Fall, epidemiolog vid Uppsala universitet, är imponerad av den spanska studien men befarar att den kan tyda på att Sveriges strategi kan tvingas att omvärderas.

– Det är inte bra nyheter för Sverige. Spanien är ett av de värst drabbade länderna i världen och att de ligger på så pass låga andelar av personer som uppskattas infekterade är inte bra, säger Tove Fall i Aktuellt.

”Strategier kan behöva ses över”

Tove Fall säger att den spanska undersökningen är väldigt viktig eftersom att det hittills har saknats bra vetenskapligt underlag för hur strategier ska läggas upp – och tror att den här forskningen kan tvinga länder att ändra metoder.

– Det är en väldigt lång väg att gå för Spanien att uppnå 60 eller 70 procent (personer som redan haft covid-19 reds. amn.), och oerhört stora dödstal. Kanske att man måste jobba vidare med att försöka trycka ned smittan så mycket som möjligt tills vi hittar andra vägar, säger Tove Fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.