Foto: TT/SVT/Helena Jonsson

Faktakollen: Lade Jan Björklund fram ett lagförslag om mobilförbud i skolan 2014?

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagens Morgonstudion påstod Liberalernas partiledare Jan Björklund att han redan 2014 lagt fram ett lagförslag om mobilförbud i skolan. Han påstod även att elever måste godkänna nya ordningsregler i skolan för att de ska kunna införas. SVT Nyheter valde att faktakolla hans påståenden.

Påstående 1: ”Det finns ett färdigt lagstiftningsförslag, jag tog fram det som utbildningsminister 2014. Det innebar att skolan ska kunna bestämma att 'här är det mobilfritt', med lagen i ryggen. Men det valde den nya regeringen att lägga i skrivbordslådan, och där ligger det fortfarande. Det är bara att klubba det i riksdagen och införa den lagen.”

– Jan Björklund i SVT:s Morgonstudio 2018-01-11

Påstående 2: ”Om en rektor får med sig eleverna är det inga problem, problemet är om eleverna inte vill och inte är med på de där reglerna. För bestämmelserna är så att ordningsregler på en skola kan man utforma som man själv vill, men eleverna ska då godkänna reglerna.”

– Jan Björklund i SVT:s Morgonstudio 2018-01-11

I onsdagens Morgonstudion gick Liberalernas partiledare Jan Björklund hårt åt regeringen för att de inte infört ett förbud mot mobiltelefoner i skolan.

– Det valde den nya regeringen att lägga i skrivbordslådan, säger Jan Björklund i Morgonstudion.

Björklund säger att han själv tog fram ett lagförslag om detta 2014, när han var utbildningsminister.

– Det finns ett färdigt lagstiftningsförslag, jag tog fram det som utbildningsminister 2014. Det innebar att skolan ska kunna bestämma att 'här är det mobilfritt', med lagen i ryggen. Men det valde den nya regeringen att lägga i skrivbordslådan, och där ligger det fortfarande. Det är bara att klubba det i riksdagen och införa den lagen.

Han säger flera gånger att ”det är bara att klubba det”.

Något som inte stämmer. Det fanns aldrig ett lagförslag, visar SVT:s faktakoll.

Utredaren: ”Inga förändringar i lagtext”

Däremot beställde Jan Björklund 2014 en utredning av Metta Fjelkner, tidigare ordförande för Lärarnas Riksförbund. Hon kom då fram till att det fanns ”en idé med att se över ett förbud mot att ha mobiltelefoner i klassrummet”. Men att proportionerna av ett sådant förbud ska styras av lärarna och skolan.

Men någon lagändring var det inte tal om.

– Nej det vet jag, inga förändringar i lagtext, säger Metta Fjelkner.

Liberalerna svarar på detta med en kommentar på sms till SVT Nyheter:

”Det fanns en färdig utredning, det är korrekt att utredningen inte gick vidare på remiss. Utredningen innehöll många viktiga förslag för ordning och studiero”.

Ordningsregler – rektorn har sista ordet

I Morgonstudion på onsdagen säger Jan Björklund även att elever måste godkänna nya ordningsregler på skolan.

– Om en rektor får med sig eleverna är det inga problem, problemet är om eleverna inte vill och inte är med på de där reglerna. För bestämmelserna är så att ordningsregler på en skola kan man utforma som man själv vill, men eleverna ska då godkänna reglerna.

Inte heller detta stämmer.

Skolinspektionen utredde

2016 anmälde en förälder en skola i Orsa till skolinspektionen för att de infört ett mobilförbud. Skolinspektionen kom då fram till att man som skola får införa ett mobilförbud, men att eleverna måste få en chans att säga till om ändringar av ordningsfrågor.

Den som har sista ordet är dock rektorn. Så här säger skollagen:

Av 5 kap. 5 § skollagen framgår att det ska finnas ordningsregler för varje skolenhet.

De ska utarbetas under medverkan av eleverna och följas upp på varje skolenhet.

Rektorn beslutar om ordningsregler.

– Ordningsregler ska utarbetas under medverkan av eleverna, eleverna ska alltså ha inflytande. Det är dock rektorn som har sista ordet. Det är rektorn som fattar beslut, säger Helena Boson, jurist på Skolinspektionen.

Även detta kommenterar Liberalerna i ett sms:

”Innebörden av skollagen när det gäller framtagande av ordningsregler är att de ska tas fram tillsammans med elever”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.