Emma Carlsson Löfdahl (L) och Jan Björklund (L). Foto: TT

Jan Björklund (L): Vi har begått ett misstag

Uppdaterad
Publicerad

Emma Carlsson Löfdahl (L) måste avgå. Det är beskedet som Jan Björklund lämnade under lördagens presskonferens.

– En timeout är inte till fyllest, säger han.

Mycket handlade om Emma Carlsson Löfdahl och Cecilia Wikström när Jan Björklund mötte journalisterna i samband med partiets riksmöte.

– Det är olyckligt. Jag hade helst pratat om vår politik idag, säger Jan Björklund.

Han framhåller att Emma Carlsson Löfdahl måste avgå, och att hennes förslag om en timeout inte är tillräckligt.

– Hon säger att hon ska invänta en rättsprocess, men det är inte där problemet ligger. Rättsligt kanske det inte har begåtts några fel, men det är ändå omdömeslöst, säger Björklund.

Vad som händer om hon inte självmant avgår vill Jan Björklund inte kommentera.

”Misstag har begåtts”

Jan Björklund fick flera frågor om varför partiet inte valt att agera tidigare, utan gör det först nu.

– De här uppgifterna kom till vår kännedom innan inslaget, men omedelbart innan. Vi har begått misstag, men nu rättar vi till det, säger han.

När det gäller hur förtroendet för partiet påverkas, framhöll han den mänskliga faktorn.

– Människor är människor och gör fel. Förtroendet för ett parti handlar om hur partiet agerar. Min uppfattning är att vi agerar kraftfullt för att upprätthålla våra etiska regler, säger Jan Björklund.

Borde fler lämna sina uppdrag?

– Jag har ju redan avgått, skojar Jan Björklund.

”Besviken”

Jan Björklund fick även frågor om Cecilia Wikström, och listan till EU-valet.

– Vi vill ha henne på förstaplatsen, men hon har valt att prioritera börsbolagens styrelser, säger Jan Björklund.

Han tycker att det är synd att hon har en annan syn, och framhåller att han tycker att hon är en ”mycket duktig” parlamentariker.

– Det är olyckligt. Men det är inte förenligt att ha den typen av omfattande högarvorerade börstyrelser och samtidigt vara EU-parlamentariker, säger han.

Fördjupat samarbete

Jan Björklund presenterade även ny förslag om beslutsreglerna i EU. Liberalerna vill att de ändras så att det räcker med kvalificerad majoritet för att till exempel införa en europeisk koldioxidskatt. I dag har alla medlemsländer veto mot sådana beslut.

– Vi måste ta nästa steg för att göra EU mer handlingskraftigt. Om var och en av de 28 länderna har veto blir det ingen koldioxidskatt, därför borde den här typen av beslut fattas med kvalificerad majoritet. Då kan EU agera på riktigt, säger Jan Björklund.

Han passade även på att rikta kritik mot de andra partiernas inställning till EU.

– Ängslan inför det europeiska samarbetet är stor i Sveriges riksdag. Från höger till vänster, från Socialdemokrater till Moderater, från Kristdemokrater till Miljöpartister och Centerpartister. Man talar gärna i fina ordalag om EU men man är inte beredd att fördjupa samarbetet när det väl gäller, säger Jan Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.