Cecilia Wikström (L): ”Jag kommer dö som liberal” Foto: SVT

Cecilia Wikström petas från Liberalernas lista

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström petas från partiets EU-vallista. Partiets etiska kommitté bedömer att Wikströms extra styrelseuppdrag gör det omöjligt för henne att fortsätta.

– Jag har blivit avsatt. Partistyrelsen har beslutat att avsätta mig, jag vill understryka att jag varken har valt det ena eller det andra, säger Cecilia Wikström under en presskonferens.

Wikström säger att hon kollat upp regelverket gällande extrauppdrag och kände att hon samtidigt som hon varit parlamentariker kunnat hantera styrelseuppdragen.

– Partiet visste om mina uppdrag, som är helt enligt regelverket. Många andra parlamentariker har liknande uppdrag, men det utbröt moralpanik och man tyckte plötsligt inte att mina uppdrag passade, säger hon.

Varför det?

– För att tidningarna skrev om det. Man var förmodligen rädd för att det skulle överskugga hela valkampanjen som ligger framför oss, säger Wikström.

”Dö som liberal”

Varför valde du styrelseuppdragen istället för EU-vallistan?

– Jag är en person som står kvar när det blåser. Jag tycker att jag kan fullfölja alla uppdragen utan problem, säger Wikström.

Men ser du inga problem med att vara EU-parlamentariker och samtidigt ha andra uppdrag?

– Hela livet är fullt av intressekonflikter. Partiet har gjort sin bedömning och jag har gjort en annan.

– Jag är oerhört ledsen för att det har blivit såhär, men livet går vidare. Nu ska jag stryka ordentligt i almanackan, ta ett djupt andetag och se vart vägen bär, säger Wikström

Vad kommer du att göra i partiet framöver?

– Jag har varit medlem i partiet sedan jag var 18 år och det kommer jag att fortsätta att vara. Jag kommer att dö som liberal en dag, säger Wikström.

Vädjade till Wikström

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm säger att de bett Cecilia Wikström att välja mellan att toppa partiets EU-vallista eller att behålla sina styrelseuppdrag.

– Styrelsen har vädjat till Wikström att stå kvar på listan, men hon har valt att behålla sina uppdrag. Vi beklagar verkligen det, säger Maria Arnholm.

Hon säger att det inte får råda några tvivel om vems intressen som en europaparlamentariker företräder.

– Hennes styrelseuppdrag ligger inom ramen för det regelverk som finns i Europaparlamentet, men när det handlar om förtroende så räcker det inte alltid att hålla sig till regelverket, säger Maria Arnholm.

”Tar på mig ansvaret”

I ett underlag som delats ut till journalister skriver etikkommittén att ”Cecilia Wikström borde ha avstått från att ta på sig de nu aktuella styrelseuppdragen parallellt med hennes roll som europaparlamentariker.”

– Vi visste om hennes uppdrag, men vi gjorde en felbedömning när vi godkände dem. Jag tar på mig ansvaret för det, säger Maria Arnholm.

Inget nytt namn

Det har ännu inte presenterats något nytt första namn på listan, först vill man sammanträda med partirådet.

– Vi har många duktiga politiker, så vi kommer inte ha något problem att hitta någon ny som toppar listan, säger Arnholm.

SVT Nyheter har tidigare berättat att Wikström tjänar 70 000 kronor på extraknäck, varje månad. Detta utöver den lön hon lyfter som EU-parlamentariker. SVT Nyheters genomgång av EU-parlamentarikernas sidouppdrag visar att Wikström sticker ut på området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.