• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jan Björklund om att stänga ute Sverigedemokraterna från makten: Värt att gå rätt långt för

Publicerad

Trots historiskt lågt väljarstöd står Jan Björklund (L) fast vid att rätt beslut togs när man släppte fram Socialdemokraterna genom det så kallade januariavtalet.
– Att hålla ute ett parti med nazistiska rötter från makt i Sverige är värt att gå rätt långt för, och det är det vi har gjort, säger han i SVT:s Aktuellt.

Snart är det dags för honom att lämna plats för en ny partiledare. Och även om siffrorna pekar nedåt verkar han inte särskilt orolig.

– Det är en tillfällig förtroendekris därför att det har varit väldigt turbulent. När detta sätter sig och vi får visa på Januariavtalets alla liberala reformer som ska genomföras, är jag övertygad om att det här förtroendet går att återskapa, säger Jan Björklund (L) i SVT:s Aktuellt.

”Kommer att öka”

Att det skulle finnas en risk för partiet att åka ur riksdagen vid nästa val är något han inte tror på.

– Det kommer inte att hända. Stödet för den liberala politiken, när den visar sig i praktiken, kommer att öka. Att hålla ute ett parti med nazistiska rötter från makt i Sverige är värt att gå rätt långt för, och det är det vi har gjort. Sverigedemokraterna hade annars hamnat i en vågmästarställning och fått en betydande politisk maktutövning i Sverige. De avskyr liberalism. Att hålla dem utanför politisk makt är viktigt.

Däremot medger han att den senaste tiden har varit svår för Liberalerna.

– Den sista tiden har varit avgörande för de låga siffrorna. Det är klart att det har varit en otroligt besvärlig tid för oss. Vi har gått in och tagit ett stort samhällsansvar för Sverige med Januariavtalet. Men många av våra väljare och inom vårt parti är kritiska till att vi låter Socialdemokraterna sitta kvar vid regeringsmakten. Vårt alternativ hade varit att släppa fram Sverigedemokraterna till regeringsmakten och det hade varit sämre.

Känner sig lugn inför EU-valet

I maj hålls ett EU-val. Jan Björklund oroar sig dock inte för att väljarna ska förvirras av hans beslut inför det valet.

– Jag kommer att gå in med full kraft och jag har personligen ett mycket starkt engagemang för att Sverige måste samarbeta mer i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer