Foto: TT

Jan Björklund omvald som partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets ledare Jan Björklund omvaldes som väntat på partiets landsmöte i Stockholm.

Eventuella framtida utmanare får vänta till 2017.

Landsmötets omval av Jan Björklund skedde med acklamation. Någon utmanare fanns inte.

– Jan Björklund är tydlig, skicklig och skarp. Han inger trygghet i en tid av internationell kris, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt.

Björklund har varit partiledare i drygt åtta år och siktar på att leda sitt parti även i valrörelsen 2018. Det dåliga valresultatet 2014 och usla opinionssiffror har dock fått kritiker att höja sina röster.

Stort stöd

Men när partiets länsförbund tidigare i år nominerade sina kandidater till partiledarposten så hade Björklund ett överväldigande stöd. Av länsförbunden ville 15 ge honom förnyat förtroende, medan bara ett par föreslog före demokratiministern Birgitta Ohlsson. Hon uppgav själv på frågor om hon vill bli partiledare att det inte är aktuellt.

Frågan om partiledarbyte kan dock komma upp igen om partiets förnyelsearbete av sin politik inte leder till bättre opinionssiffror inför nästa landsmöte 2017.

Beslut om marknadshyror

På lördagsförmiddagen beslutade landsmötet om att partiet ska verka för att införa marknadshyror på nybyggda hyrelslägenheter. Det skulle innebära fri hyressättning i nybyggnationer. Tidigare har partiet värnat om den så kallade bruksvärdesprinciper.

Fakta: Jan Björklund

  • Född 1962 i Skene i Västergötland
  • Bor i Stockholm, är gift och har två barn
  • Var yrkesofficer innan han blev heltidspolitiker
  • Har varit skolborgarråd i Stockholm
  • Blev partiledare 2007
  • Har varit utbildningsminister och vice statsminister

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.