Liberalernas före detta partiledare, major Jan Björklund återvänder till Försvarsmakten som reservofficer. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Jan Björklund tillbaka i Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

I drygt tolv år har Jan Björklund varit partiledare för ett av Sveriges riksdagspartier. Nu återvänder han till Försvarsmakten. Major Björklund blir reservofficer med krigsplacering i Mellersta militärregionens ledningsstab som ställföreträdande operationsledare.

I februari 2019 meddelade Liberalernas dåvarande partiledare Jan Björklund att han inte ställer upp till omval.

– Efter tolv år som partiledare är det dags att lämna stafettpinnen vidare, sa han på presskonferensen.

Nu återvänder major Jan Björklund till Försvarsmakten som reservofficer.

– Jag kontaktade mitt gamla regemente och frågade om jag kunde bidra på något sätt och de sa ja direkt. Jag tycker det är både viktigt och roligt att tjänstgöra inom Försvarsmakten, i synnerhet när vi ser på omvärldens och inte minst Rysslands utveckling, säger Jan Björklund i ett uttalande på Försvarsmaktens webb.

Försvarsmakten skriver att uppdraget är till viss del repetition. Björklund har en mångårig bakgrund inom Försvarsmakten bland annat som bataljonschef för en stadsskyttebataljon.  Nu återvänder han till Försvarsmakten som reservofficer efter 25 år inom politiken och tolv år som partiledare.

Några veckors tjänstgöring

Jan Björklunds nya tjänst innebär några veckors tjänstgöring per år.

Som reservofficer har man en tillsvidareanställning inom Försvarsmakten samtidigt som man har en huvudsaklig sysselsättning någon annanstans. Cirka 6 600 personer har i dag en anställning som reservofficerare inom Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.