Foto: Henrik Montgomery, TT

ANALYS: Jan Björklunds sista strid

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Liberalerna framstår som ett parti i upplösning. När nästan hälften av ett partis riksdagsledamöter öppet gör uppror mot sin partiledning är krisen djup. Det vi nu bevittnar kan vara Jan Björklunds sista strid.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I helgen ska Liberalernas partiråd samlas för att fatta beslut om partiet ska stödja Stefan Löfven eller Ulf Kristersson som ny statsminister. Det kommer med all sannolikhet att bli ett dramatiskt möte. Splittringen i Liberalerna är så djup att det är svårt att se hur partiet ska kunna enas.

Men Jan Björklund och hans partiledning har sedan länge bestämt sig. Redan i december var de beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Men då Centerpartiet plötsligt satte klackarna i backen blev det ingen uppgörelse.

Regeringsbildningen

Nu är frågan aktuell igen. I helgen ska både Centerpartiet och Liberalerna ge besked och på onsdag är det dags för riksdagen att gå till beslut.

Måste välja sida

Det mesta talar för att en ny regering då kan bildas. Nyckelaktörerna, Centerpartiet och Liberalerna, kläms allt hårdare av fallande opinions- och förtroendesiffror och har sannolikt inte orken att hålla emot längre.

De måste välja sida och det kommer de av allt att döma att göra nu i helgen.

Just nu pågår vad som kan betecknas som upploppet i detta utdragna regeringsrace. I veckan har till exempel både Stefan Löfven och Ulf Kristersson varit på besök hos Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse. Detta originella grepp ska dock nog mest tolkas som att Björklund vill ha ryggen fri. Han vill inte riskera att än en gång anklagas för att ha undanhållit viktig information för sitt parti.

Samtidigt ansätts han hårt av sina egna. Åtta av partiets 20 riksdagsledamöter gör nu öppet uppror mot sin partiledning och kräver att Liberalerna säger nej till Stefan Löfven som statsminister.

I en debattartikel i Expressen skriver de att det vore en märklig signal till väljarna att ge en rödgrön regering förnyat förtroende. Skulle Liberalerna och Centerpartiet ansluta sig till Stefan Löfven skulle dessutom sannolikt det konservativa block som SD-ledaren Jimmie Åkesson så hett eftertraktar skapas, varnar de åtta liberala riksdagsledamöterna.

Debattartikeln i Expressen bekräftar bilden av en djup kris inom Liberalerna, en kris som ytterst kan handla om partiets existens.

Ligger mest illa till

Liberalernas och Centerpartiets beslut i helgen kommer att få vittgående konsekvenser för svensk politik, men även för Liberalerna och Centerpartiet som enskilda partier.

Och Liberalerna är utan tvekan det parti som ligger mest illa till. Partiet fick 5,5 procent av rösterna i höstens val och riskerar att åka ur riksdagen helt i nästa val. Höstens tumult kring regeringsfrågan har skadat såväl Liberalerna som Centerpartiet. I flera undersökningar på senare tid har Liberalerna legat under riksdagsspärren.

Det vi bevittnar just nu kan vara Jan Björklunds sista strid. Likt en katt har han visat sig ha många liv och har hittills kunnat manövrera sig ur alla de kriser han upplevt. Läget i partiet där nästan halva riksdagsgruppen nu går emot honom visar dock vilken svag ställning han har internt.

Saknar grepp om sitt parti

Skulle Björklund förlora omröstningen i partirådet på söndag är han mer eller mindre tvingad att avgå med tanke på de hårda uttalanden han hittills fällt om att släppa fram en regering som är beroende av Sverigedemokraterna.

Men han hänger löst även om Liberalerna bestämmer sig för att släppa fram Stefan Löfven, vilket det mesta tyder på. Hans enda räddning i det korta perspektivet kan vara svårigheter att hitta en efterträdare.

Den partirevolt vi nu ser visar att Jan Björklund saknar grepp om sitt parti. De riksdagsledamöter som nu gör uppror är de tyngsta och mest välkända partiet har i riksdagen.

Frågan är därför också hur länge ett beslut i regeringsfrågan från Liberalerna kommer att gälla. En ny partiledning kan mycket väl bestämma sig för en helt annan linje än den som företräds av den nuvarande ledningen.

Medan Liberalerna tycks befinna sig i upplösning är det fortsatt tyst från Centerpartiet. Annie Lööf och hennes parti är betydligt större än Liberalerna och har därmed den avgörande rollen i detta drama.

Också inom Centerpartiet våndas man över konsekvenserna av det beslut som ska fattas under helgen. Men Annie Lööf tycks ännu ha sitt parti i ett fast grepp och några öppna myteriförsök har inte skett.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet