Tidningen har läst Säpos tidigare hemligstämplade akt om KGB-officeren Jevgenij Ivanovitj Gergel, som var verksam i Stockholm under slutet av 1960-talet. I akten finns vittnesmål från en av Guillous journalistkollegor som larmat om dennes kontakter med Gergel.
Fick betalt
Guillou bekräftar för Expressen att han träffade Gergel vid en mottagning på Sovjets ambassad i Stockholm 1967 och att han senare utfört uppdrag åt KGB mot betalning.
-Jag skrev någon slags politisk artikel om socialdemokraternas förhållande till Vietnam, säger han till Expressen.
Han hävdar att syftet med kontakterna var att avslöja hur KGB arbetar i Sverige.
Skulle stjäla telefonkatalog
Guillou ska ha haft kontakt med KGB fram till 1972.
-Jag övertogs av en annan ryss som var en yngre förmåga. Vi gjorde aldrig något annat än att prata politik. Jag kommer inte ihåg att den här ryssen bad om sådana tjänster som Gergel bad om, säger Guillou till Expressen.
En sådan tjänst var enligt vittnesmålen i Säpoakten att försöka stjäla en intern telefonkatalog från USA:s ambassad i Stockholm.
”En rad icke-händelser”
Guillou säger själv att hans kontakter med den sovjetiska säkerhetstjänsten inte ledde till något journalistiskt avslöjande och förnekar att han skulle ha utfört något verkligt spioneri för Sovjet.
-Det blev bara en rad av icke-händelser och det är inte brottsligt att träffa utländska säkerhetstjänster.
Säpos utredning av Guillous KGB-kontakter ledde aldrig till något åtal, slår tidningen fast.
Gergel avled enligt den ryska ambassaden för flera år sedan.
TT
Har varit i blåsväder förut
Jan Guillou är 65 år. Han blev rikskänd 1973 när han i Folket i bild/Kulturfront avslöjade spionorganisationen IB tillsammans med kollegan Peter Bratt. Båda dömdes till fängelse för spioneri efter avslöjandet.
Guillou har sedan dess fortsatt med sin granskande journalistik i både tidningar och i tv. 1984 belönades han med Stora journalistpriset sedan hans artiklar lett till att fängelsedömde Keith Cederholm beviljats resning av HD och friats.
Jan Guillou har även varit ordförande för Publicistklubben i början av 2000-talet.
Vid sidan av journalistiken är Jan Guillou en av Sveriges bäst säljande författare. Bland de mer kända verken finns den självbiografiska Ondskan och romanserierna om agenten Carl Hamilton respektive korsfararen Arn Magnusson, böcker som också filmats.
Källa: TT