Ur Arkivet: Det udda Melodifestivalen 1986 Foto: SVT

Jan Guillou som vampyr, bokstavslåtar och lejonrufs

Publicerad

Ett år då bidragen presenterades på video, de flesta hade fluffiga frisyrer och det var fullt med stjärnor – till och med Jan Guillou på ett hörn. Och det var året då en av årets programledare slog igenom.

– Det var mitt första år och det har såklart gjort stora avtryck, jag var väldigt nervös och allt var väldigt nytt, säger Lena Philipsson.

Årets Melodifestival kommer bli annorlunda än tidigare år på grund av corona. Ett annat år som sticker ut är finalen 1986. På grund av Palmemordet fick SVT skjuta fram festivalen cirka en månad.

– Det var många välkända artister med och många man minns, säger Lena Philipsson.

1986 sjöng inte artisterna live utan man spelade upp musikvideos i första finalomgången. Därefter fick de fem bidragen som gick vidare sjunga till förinspelad musik.

– Jag fick gå till dåvarande chefen för ettan på mina bara knän och faktiskt med en liten tår i ögat försöka beskriva det här nya formatet som jag ville introducera, säger Gunilla Nilars, producenten som kom på idén om att presentera bidragen på video.

Bidrag Melodifestivalen 1986

1. Dan Tillberg – ”ABCD”

2. Git Persson – ”Du förför mig”

3. Style – ”Dover-Calais”

4. Lasse Holm & Monica Törnell – ”E' de' det här du kallar kärlek”

5. Anna Book – ”ABC”

6. Sound of Music–  ”Eldorado”

7. Baden-Baden – ”Jag har en dröm”

8. Fredrik – ”Fem i tolv”

9. Lena Philipsson – ”Kärleken är evig”

10. Karin Risberg – ”Stopp, stopp, stanna”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.