Förre bistånds- och migrationsministern Jan O Karlsson blev 77 år gammal. Foto: TT

Jan O Karlsson död

Uppdaterad
Publicerad

Den förre socialdemokratiske bistånds- och migrationsministern Jan O Karlsson har avlidit.

Han inledde sin karriär på 1970-talet som en av ”Palmes pojkar”.

I ett brev till TT skriver hans familj att ”Vår fantastiske pappa, make och förebild har lämnat oss. Han somnade in med familjen samlad omkring sig i måndags kväll. Han lämnar ett oerhört tomrum efter sig”.

Statsminister Stefan Löfven lämnar en skriftlig kommentar om Jan O Karlsson:

”Vi kommer att minnas Jan O Karlsson för hans enträgna arbete för svensk samhällsutveckling och hans stora internationella engagemang.

Han började sin politiska gärning med att arbeta för Tage Erlander, och har tjänat Sverige som statssekreterare och statsråd. Han verkade också som rådgivare till Europeiska kommissionen och var ordförande för Europeiska revisionsrätten. Han hade en aktiv roll i saneringen av Sveriges ekonomi på 90-talet, i avslöjanden av korruption inom EU och i globala migrationsfrågor.

Jan O hade alltid nära till skrattet, var känd som en idéspruta och hade en obändig framtidstro.

Socialdemokratin har förlorat en färgstark och passionerad profil – och det solidariska samhället en trogen tjänare. Vi tänker på alla Jan O:s vänner och familj”, skriver Löfven.

”Nu blir Sverige fattigare”

– Nu blir Sverige fattigare. Han svarade för väldigt mycket fina saker i livet och var en fin människa, säger riksdagens förre talman Thage G Peterson (S), till aftonbladet.se

– Jag minns honom som glad, intelligent och alltid på språng. Han tog plats och var väldigt intellektuellt utmanande och stimulerande, säger förre statsministern Göran Persson (S) till expressen.se

Jan O Karlsson jobbade i huvudsak i regeringskansliet på olika positioner från 1970-talet fram till 2003 med avbrott för de borgerliga regeringarna och som ledamot av Europeiska revisionsrätten 1995–2001.

Kontroversiella kommentarer

Han var bistånds- och migrationsminister 2002–2003 samt tillförordnad utrikesminister en månad efter Anna Lindhs död. Han lämnade regeringen i samband med att Laila Freivalds blev utrikesminister 2003.

Under sin tid som minister gjorde sig Karlsson känd för en rad uppmärksammade och kontroversiella uttalanden. Bland annat kallade han USA:s förre president George W Bush för ”jävla Texasgubbe”.  

Vid ett annat tillfälle yttrade han ”nu får det väl vara slut på alla bögfrågor”. Kommentaren fälldes i under en biståndskonferens då Karlsson trodde att hans mikrofon var avslagen. 

Jan O Karlsson blev 77 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer