Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kan inte vara de svenska skattebetalarnas uppgift att finansiera kroniska budgetunderskott i länder som Grekland och Italien, framhöll Oscar Sjöstedt som anser att pengarna behövs på hemmaplan. Foto: SVT

Oenighet när Sverige beslutar om EU:s coronafond – debatt i Aktuellt

Publicerad

En gigantisk EU-gemensam återhämtningsfond ska få medlemsländernas ekonomi på fötter igen efter coronapandemin. Nu ska riksdagen rösta i frågan. På tisdagen debatterade Oscar Sjöstedt (SD) och Hans Dahlgren (S) i Aktuellt inför den stundande omröstningen.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har riktat kritik mot återhämtningspaketet, medan övriga riksdagspartier stödjer förslaget. För Sveriges del innebär det en kostnad på cirka 150 miljarder kronor. De totalt 7 500 miljarder kronorna ska sedan fördelas till medlemsländerna.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt menar att det är ”ett svek” av regeringen att rösta ja till paketet.

– Det är en regelrätt förlustaffär för Sverige, menar han.

– Det kan inte vara de svenska skattebetalarnas uppgift att finansiera kroniska budgetunderskott i länder som Grekland och Italien, framhöll Oscar Sjöstedt som anser att pengarna behövs på hemmaplan.

”Risk för kollaps”

EU-minister Hans Dahlgren (S) menar å sin sida att pengarna är nödvändiga för den europeiska stabilteten och att det är en investering för framtiden.

– Min uppfattning är att vi som nation i många år har tjänat på ett europeiskt samarbete, menar Hans Dahlgren.

– Det finns en risk att de europeiska ekonomierna rasar ihop. Vi tjänar allihop på att det går bra för de europeiska ekonomierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer