Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Klimatförändringar kommer tvinga Sverige att anpassa skogsindustrin, säger Europeiska kommisionens vice ordförande Frans Timmermans. Foto: Filip Huydgens, SVT/David Magnusson, TT.

EU gör sig redo för klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

EU har som ambition att nå klimatneutralitet år 2050. Men även om det lyckas är klimatförändringar och de problem de medför redan ett faktum. Så parallellt med att minska utsläppen måste Europa förbereda sig och anpassa sig till ett förändrat klimat. I dag presenterade EU-kommissionen sin plan för klimatanpassning.

Alla medlemsländer har egna utmaningar med klimatförändringar. Det kan handla om förändrade förutsättningar för jordbruket, värre torka och fler skogsbränder, på andra håll översvämningar.

Paris-avtalets mål på en global temperaturhöjning på högst 1,5 grader kan bli svårt att nå med nuvarande utveckling. EU-kommissionen har räknat på en temperaturökning på 3 grader. Och kommit fram till att det skulle leda till kostnader på ungefär 170 miljarder euro om året för EU.

Enligt dagens plan ska EU fungera som en central för kunskap och erfarenheter, hjälpa till med planering och riskbedömning och uppmuntra privata aktörer som försäkringsbolag att ta en del av risken. Och bidra med stödpengar för klimatanpassningsprojekt.

”Måste anpassa sitt skogsbruk”

Bara 25 procent av Europas skogar är i gott skick, enligt kommissionen. Resten har problem med torka, risk för bränder, skadeinsekter och bristande mångfald. Planen är att inom de närmaste tio åren plantera 3 miljarder träd. För ett land som Sverige ligger en stor del av klimatanpassningen i skogen.

– Sverige måste anpassa sitt skogsbruk till de utmaningar som de högre temperaturerna medför. Öka den biologiska mångfalden i skogarna. Sverige kommer också riskera sjukdomar som kommer från tropikerna, nya insekter, säger Frans Timmermans, EU-kommissionens vice ordförande.

Förändringar krävs

Timmermans är kommissionär för EU:s ”New green deal”, med ambitionen att radikalt minska koldioxidutsläppen. Han menar att länder och företag kommer att behöva göra förändringar, men också privatpersoner.

– Vi ber inte någon att gå och leva i en grotta och bara äta gräs. Vi kan ha bra och bekväma liv, men vi måste vara mer medvetna om att vårt beteende påverkar vår planet. Vi behöver göra val som minskar våra utsläpp: Hur vi förflyttar oss, vad vi äter, vad vi köper, menar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer