Jehovas vittnen forsätter att visa filmer trots fällning i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Trots att församlingen Jehovas vittnen blivit fällda i tingsrätten för att de har visat filmer som inte har granskats av Statens medieråd fortsätter organisationen att ha sina filmvisningar under sina stormöten i sommar. Enligt Jehovas vittnen har de stöd i lagen för visningarna, men det håller inte motståndare med om och flera nya polisanmälningar har lämnats in.

En dialog mellan en mamma och hennes dotter ur videoklippet ”En man och en kvinna”:

– Emma ritade två mammor. Hon sa att de är gifta. Min lärare säger att det viktigaste är att man älskar varandra och är lyckliga tillsammans, säger flickan.

Mamman svarar:

– Ja, alla tänker olika om vad som är rätt och fel. Men det viktigaste är vad Jehova tycker… Han vill att vi ska vara hans vänner och leva i paradiset i evighet, men vi måste följa hans regler för att få komma dit.

Mångmiljonindustri i USA

Videoklippet är bara ett exempel på de filmer som Jehovas vittnen har skapat med syftet att nå med sitt budskap till barn. I USA där filmerna görs är det en mångmiljonindustri och på bara den svenska hemsidan finns 365 filmer.

Filmvisning är en stor del av Jehovas vittnens predikningar och det är därför som motståndare till församlingen dragit visningarna inför rätta. Sara lämnade organisationen som ung tonåring och är en av de som vill att barnen i Jehovas vittnen ska skyddas.

– Det är ett väldigt tydligt budskap filmerna: Du får inte bli som de onda, för de kommer att förintas i domedagen. Att få höra att ens kompisar i skolan kommer att dö, att Jehova kommer att döda dem, det gör ganska mycket med ett barn, tror jag, säger hon.

Tingsrätten: Jehovas vittnen får inte visa filmer

I april fälldes en församlingsledare i tingsrätten för att ha visat filmer som inte hade blivit granskat av Statens medieråd för barn på en mässa. Domen har överklagats av Jehovas vittnen som hänvisar bland annat till religionsfrihet och yttrandefrihet. Fram till ett avgörande i hovrätten fortsätter församlingen att visa filmerna på sina stormöten.

”Vi tror inte att det var lagstiftarens avsikt att religiösa undervisningsvideoklipp som visas i samband med religiösa sammankomster ska klassificeras. I domstolen framgick det tydligt att Statens medieråd inte hade kännedom om att något religiöst trossamfund sänt in filmer för förhandsgranskning. Därför har tingsrättens beslut överklagats. För sammankomsterna det här året har vi gått längre än vad som krävs, och registrerat ett utgivningsbevis från Myndigheten för press, radio och tv”, skriver Dag-Erik Kristoffersen, presstalesperson för Jehovas vittnen i Skandinavien, i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Men yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att Jehovas vittnen har tolkat lagen fel.

– Om filmer avses att visas för allmänheten och det riktar sig till barn så krävs det en granskning av medierådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer