Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stoltenberg: Koranbränningar bör inte hindra svenskt Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Erdogans krav på att Sverige ska förbjuda koranbränningar delas inte av generalsekreteraren Jens Stoltenberg.

– Det är en fråga som inte var med i överenskommelsen och inte bör hindra Sverige från att bli medlem i Nato, säger han i SVT:s 30 minuter.

Turkiets president Erdogan har sagt att Turkiet kommer att säga nej till ett svenskt medlemskap i Nato så länge man tillåter koranbränningar.

Den bilden delas inte av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. När han intervjuas i SVT:s 30 minuter säger han att frågan om man ska tillåta koranbränningar inte finns med i den överenskommelse som Sverige, Finland och Turkiet slöt på Natotoppmötet i Madrid i juni förra året och därför inte bör påverka Sveriges ansökan.

Sverige och Nato

”Kan inte förbjuda allt”

– Jag har förmedlat i Turkiet att man kan ha olika åsikter om koranbränningar. Många länder har lagar som begränsar den typen av aktioner, men man kan inte förbjuda allt man inte tycker om, säger han i programmet.

På frågan om Sverige bör ändra sin yttrandefrihet svarar Stoltenberg att han inte vill ge Sverige några råd, men säger samtidigt:

– Det är väldigt mycket som kan vara provocerande och respektlöst men som ändå ska vara lagligt. Men poängen är att det är en fråga som inte var med i överenskommelsen och inte bör hindra Sverige att bli medlem i Nato.

Inga nya förhandlingar

Under torsdagen återupptas Natosamtalen med Turkiet. Mötet går enligt Stoltenberg ut på att förmedla att Sverige och Finland har uppfyllt kraven i överenskommelsen.

– Det är viktigt att vi inte öppnar förhandlingarna som vi avslutade i Madrid för ett år sedan igen. Det är vi överens om, säger han i 30 minuter.

Se hela intervjun med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på SVT Play klockan 19.30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet