Kriminologen Jerzy Sarnecki menar att polisnärvaro är viktigt för att skapa en god relation till invånarna i ett område. Foto: TT

Jerzy Sarnecki: Polisstationer viktiga i särskilt utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Polisstationer har en viktig roll i särskilt utsatta områden. För att förhindra och klara upp brott måste polisen finnas på plats, menar kriminologen Jerzy Sarnecki.
– Annars har man ingen chans att bekämpa den organiserade brottsligheten, säger han.

Polisens nationella operativa avdelning listar 53 utsatta områden i Sverige, varav 15 anses vara särskilt utsatta. De präglas av allvarlig brottslighet och låg socioekonomisk status.

”För att komma tillrätta med problematiken krävs att polisen finns i områdena och arbetar långsiktigt med förtroendeskapande åtgärder”, skriver polisen på sin hemsida.

Samtidigt har bara 4 av de 15 områdena en fysisk polisstation.

LÄS MER: De flesta särskilt utsatta områden saknar polisstation

Närvaro viktigt

Enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, är det av central betydelse att polisen har goda relationer till invånarna i ett område, både för att förhindra och klara upp brott. För det krävs att man är på plats.

– Annars har man ingen chans att bekämpa den organiserade brottsligheten, säger han.

Många invånare upplever att det är en trygghet att ha en närbelägen och lättillgänglig polis, att de kan gå till en polisstation i området. Även om polisen finns närvarande på andra sätt så är det inte samma sak som en fysisk byggnad, menar han.

– Då måste polisen åka till området. De får inte lika god kommunikation med befolkningen, folk kan inte komma till stationen och prata. Det är av stor betydelse att polisen finns på plats.

LÄS MER: Polishuset i Rinkeby försenas igen

Varnar för ensidiga satsningar

Magnus Hörnqvist.

Magnus Hörnqvist, docent på kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet, har forskat om bakgrunden till kravallerna i Husby 2013. Han varnar dock för att bara satsa på ökad polisnärvaro i utsatta områden. För att lyckas måste man även genomföra andra välfärdshöjande insatser, som fler jobb, bra bostäder och annan serviceverksamhet.

– Har man en bred satsning i området, som polisen är en del av, så är det bra eftersom det finns ett legitimt behov av ordning och trygghet. Men om man flyttar fram stationer som ett slags frontposteringar i krig, dirigerat från Rosenbad, är det förkastligt, säger han.

LÄS MER: Dödligt våld med skjutvapen mot män har ökat

Fokus på skjutningar

I dagsläget ser han inte några långsiktiga satsningar på särskilt utsatta områden i Sverige, vilket är vad som krävs för att komma till rätta med brottsligheten – bland annat de uppmärksammade skjutningarna.

– Det är skjutningar som är i fokus och så tror man att polisen kan göra något åt det, men det är helt befängt. Att satsa på polisen skapar snarare en våldsspiral än trygghet. Polisen kan göra lite, men det viktiga är att bygga upp fungerande samhällen.

LÄS MER: Olika bilder av upploppen i Husby

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer