Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre snabba från Jimmie Åkessons (SD) tal i Almedalen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Åkesson (SD): ”Vi måste återupprätta känslan av Sverige”

Uppdaterad
Publicerad
Sverigedemokraternas partiledare inledde sitt tal med att utgå från den essäskrift Vilhelm Moberg skrev 1941, Svensk strävan.
– Svensk strävan, Sverigevänner, det är strävan mot trygghet och gemenskap.

Under valrörelsen till Europaparlamentet fick Jimmie Åkesson många brev från väljare som skrev till honom att de inte kände igen sig i dagens Sverige. 

– Formuleringen ”det känns inte som Sverige längre” stöter jag på i mötet med väljare så gott som varje dag. Vi som lever här, vi måste kunna – vi måste tillåtas – känna oss hemma i vårt eget land, säger han.

Kritiserar Stefan Löfven  

Jimmie Åkesson menar att Socialdemokraterna svikit sina tidigare ideal och splittrar den folkhemspolitik de en gång byggt upp. 

– För den nya tidens socialdemokrati är det just makten framför allt som gäller. Makten framför allt. Det är därför Stefan Löfven med stolthet i rösten står i riksdagens talarstol och citerar Per Albin för att sedan ändå fortsätta splittringspolitiken och nedmonteringen av det som finns kvar av det gamla folkhemmet.

”Vi kommer aldrig vara en bricka ett politiskt spel”

Partiledaren menar att det finns några få områden som är särskilt viktiga för att Sverige ska utvecklas i vad han beskriver som “rätt riktning”, där invandringspolitiken spelar en stor roll för Sverigedemokraterna.

– Vi kommer aldrig att bli en bricka i de invandringsliberala partiernas spel för att begrava vår tids stora ödesfråga och förpassa den bortanför agendan. Det finns nämligen inget utrymme för långtgående kompromisser om massinvandringen.

Jimmie Åkesson kommer själv ta plats i den migrationskommission som börjar arbeta efter sommaren. 

– Målet måste vara att få ner den asylrelaterade invandringen till ett absolut minimum, och det är vi beredda att slåss för.

”Tuff kriminalpolitik är rättvis kriminalpolitik”

Jimmie Åkesson kritiserar under sitt tal vad han anser vara en passiv inställning till kriminalitet och brottslighet i samhället. 

– Trygghet är att vi tas på allvar och får upprättelse när vi har utsatts för ett brott. Trygghet i att den som begår brott får sitt straff, säger han och fortsätter: en tuff kriminalpolitik är en rättvis och human kriminalpolitik.

SVT:s politiske expert: ”Gör det svårare för motståndare att angripa partiet”

Elisabeth Marmorstein tycker talet var ett typiskt tal för Jimmie Åkesson.

– Men det var inte helt väntat med att biståndet skulle skrotas för länder som kriminaliserar homosexualitet. Det är ett sätt att bredda partiet men också fila ner trösklar till andra partier och gör det svårare för motståndare att angripa partiet i valrörelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer