Hör Elisabeth Marmorsteins analys av intervjun med Jimmie Åkesson. Foto: SVT

”SD har aldrig velat velat ha en bred överenskommelse”

Publicerad

SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein är inte förvånad över att Jimmie Åkesson ställde sig negativ till att nå en bred överenskommelse i migrationsfrågan då han intervjuades i Morgonstudion.

– Sverigedemokraterna har aldrig velat ha en bred överenskommelse om migrationen.

Jimmie Åkesson var förste partiledaren ut att intervjuas i Morgonstudion, och fokus låg på Sverigedemokraternas inställning till en bred överenskommelse i den kommitté som ska utforma framtidens migrationspolitik.

– Jag ser inget värde i en stor överenskommelse, det viktigaste är vilken politik som blir verklighet, sa Åkesson då han intervjuades från sitt hem i Sölvesborg.

Att SD-ledaren är kritisk till ett samarbete i migrationsfrågan med övriga partier är inte förvånande, enligt SVT:s Elisabeth Marmorstein.

– Jag spetsade öronen när ni frågade vad Kristersson måste göra för att få Sverigedemokraternas stöd i en eventuell framtida moderatledd regering. Det var ju tydligt att Sverigedemokraterna kommer att kräva en mycket stramare migrationspolitik alldeles oavsett vad migrationskommittén kommer fram till.

Förlorar på coronakrisen

Elisabeth Marmorstein förklarar att Sverigedemokraterna vill gå längre i alla frågor som diskuteras i migrationskommittén och att partiets mål är ett ”nettominus” för asylinvandringen.

– Redan när kommittén inledde sitt arbete så var min bedömning att Sverigedemokraterna inte skulle orka hela vägen. Baksidan av att Sverigedemokraterna inte kan stå bakom det här är att de visar att de inte är villiga att kompsomissa. Det kan kosta i väljarstöd.

Även coronakrisen diskuterades under intervjun – och enligt Elisabeth Marmorstein är Sverigedemokraterna ett parti som har förlorat på pandemin.

– De ligger idag på 18,4 procent – det är nära sex procentenheter lägre än i början av året. Brott och migration som är deras kärnfrågor har hamnat i skymundan under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.