Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jimmie Åkesson: ”I dagens läge är det rationellt att prata med oss” Foto: Johan Nilsson, TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jimmie Åkesson attackerade KD och regeringen i sommartal

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt traditionsenliga sommartal på hemmaplan i Sölvesborg i Blekinge. Inledningsvis skickade han en uppmaning till KD-ledaren Ebba Bush Thor.
– Det är dags för henne att ta ansvar på riktigt i invandringsfrågan.

Åkesson inledde bland annat genom att nämna det uppmärksammade lunchmötet med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i somras. Han uppmanade KD-ledaren att sätta ned foten om migrationspolitiken.

– Det är hög tid att Ebba Busch Thor och KD bestämmer sig för vilket ben hon ska stå på, sa SD-ledaren inför en jublande publik i Sölvesborg, och fortsatte:

– I det parlamentariska läget vi har, är det rationellt att prata med Sveriges tredje största parti.

”Löfven har byggt en ny underklass”

SD-ledaren gick även hårt ut mot statsminister Stefan Löfven och socialdemokratin.

– Genom en ansvarslös invandringspolitik har man aktivt bidragit till att bygga en ny underklass i Sverige. Stefan Löfven, stå för detta misslyckande, ni har svikit svenska arbetare och pensionärer. Ni har slagit itu själva kärnan om folkhemmet, sa SD-ledaren.

Vidare sa han att Sverigedemokraterna är beredda att vara kraften i en samlad politisk opposition.

– Det krävs en offensiv samlad opposition för att sätta tryck på regeringen och för att vinna väljarnas förtroende. Vi är beredda att gå i täten för att avsätta Stefan Löfven.

Hård kritik mot klimatpolitiken

SD-ledaren Jimmie Åkesson riktade också kritik mot regeringens energi- och miljöpolitik. Han sa att elbristen redan i dag är ett faktum.

– Är du orolig för klimatet, då kan du inte bortse från kärnkraftens oerhörda betydelse för klimaten. Det är inte en åsikt, det är ett faktum, säger han.

– Dessa extremister [i regeringen] måste stoppas.

Sverigedemokraterna vill utveckla dagens kärnkraft och satsa på forskning. Partiet är inte med i energiöverenskommelsen mellan S, MP, M och KD.

I sitt förra sommartal, under valåret 2018, gick partiledaren till angrepp mot de övriga partierna, och var då tydlig med att inte släppa fram en ny regering utan inflytande från Sverigedmokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer