Jimmie Åkesson: ”I grunden är vi alla överens”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) är frågande till att Sverige fattar andra beslut än grannländerna. Ulf Kristersson (M) vill ha större stödpaket till företagen. Men i stort visade de svenska politikerna fortfarande stort samförstånd när de möttes i en debatt i SVT:s Aktuellt under tisdagskvällen.

Samförståndet är forfarande stort mellan de svenska politikerna under coronapandemin.

När inrikesminister Mikael Damberg (S) mötte Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M) och Jonas Sjöstedt (V) i Aktuellt var den politiska debatten betydligt lugnare än vanligt. Även om oppositionen presenterade kritik så betonade alla framför allt samförståndet.

– Vi är beredda att stötta regeringen i det som måste göras. I grunden är vi alla överens om att väldigt mycket måste göras, säger Jimmie Åkesson (SD).

”Riskerar slå ut företag”

Samtidigt lyfte samtliga närvarande oppositionspartier kritik mot regeringen. Jonas Sjöstedt (V) ställde sig frågande till hur Sverige hanterar den timpersonal som nu riskerar gå utan både a-kassa och inkomst då de grund av pandemin inte längre kan arbeta. Ulf Kristersson (M) lyfte fram hur små- och medelstora företag drabbas.

– Det här riskerar slå ut företag och på allvar starta en ny lågkonjunktur. Där tycker jag att regeringen borde vara mån om att använda sina muskler som vi har efter en lång högkonjunktur, säger han.

Moderaterna föreslår att arbetsgivaravgifterna ska tas bort och att hyrorna ska halveras för företagen. Vänsterpartiet vill se en förändring av a-kassan för att hjälpa framför allt timanställda som drabbas.

Medhåll från regeringen

Och inrikesministern gav delvis båda rätt – utan att ge några konkreta besked om vilka satsningar som kan göras.

– När det gäller det ekonomiska så delar jag bilden av att vi behöver göra mer. När det gäller små- och medelstora företag kommer vi återkomma med ytterligare insatser, säger Mikael Damberg.

Han fortsätter:

– Jag delar också bilden av att vi måste också modernisera a-kassan för att den ska fungera i det här sammanhanget.

”Väljer att tro på experter”

Även Jimmie Åkesson lyfte frågan om att mer behöver göras för att rädda ekonomin. Samtidigt ställde han sig frågande till att Sverige fattat beslut som är olika de beslut som grannländerna fattat under pandemin.

– När det gäller smittskydd och spridning så väljer jag att tro att de experter vi har i Sverige på det här området är bättre på att avgöra vilka åtgärder som ska sättas in i vilken tid, svarade Mikael Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.