Samlingar med fler än två personer förbjuds i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien tar nu till betydligt mer drastiska åtgärder för att stoppa spridningen av coronaviruset. Invånarna uppmanas att inte umgås mer än två och två.
– Alla måste hålla sig hemma förutom för absolut nödvändiga ärenden, säger premiärminister Boris Johnson i ett tv-tal.

Storbritannien har drabbats hårt av coronaviruset de senaste dagarna. 54 människor rapporterats ha dött bara det senaste dygnet, enligt siffror från Johns Hopkins University. Totalt har 335 dött som en följd av viruset i landet.

Nu tar premiärminister Boris Johnson till drastiska åtgärder för att stoppa viruset.

– Från och med i kväll tvingas jag utfärda en enkel instruktion till det brittiska folket – ni måste stanna hemma. Om du inte följer dessa regler kommer polis att ha makten att ingripa, säger han i ett tv-sänt tal på måndagskvällen.

Strikta restriktioner

Alla butiker som säljer icke nödvändiga varor, till exempel kläder och elektronik, tvingas stänga. Bröllop, dop och andra ceremonier kommer också tillfälligt att förbjudas. Begravningar kommer däremot fortfarande att tillåtas.

Samtidigt förbjuds folksamlingar på tre eller flera personer. Människor får alltså bara umgås två och två om det inte rör sig om personer i samma hushåll.

Alla uppmanas stanna hemma

Storbritannien har redan tidigare stängt barer, restauranger och uppmanat folk att stanna hemma. Men alla har inte följt de råden. Under måndagskvällen var premiärministern tydligare. Alla uppmanas att stanna hemma – om de inte behöver uträtta absolut nödvändiga ärenden.

Som nödvändiga ärenden listade han att besöka matbutiken, doktorn eller att komma ut och röra på sig en gång om dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet