Jimmie Åkesson: ”Jag är van vid det här”

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson höll tal under politikerveckan i Järva på lördagkvällen avbröts han av en grupp demonstranter.

– Det var ingen allvarlig störning, kommenterade partiledaren efter talet.

”Ut med SD” och ”krossa rasismen”. Ett par minuter in i Jimmie Åkessons tal hördes höga rop mot partiledaren, och en man sågs ledas ut av polisen medan han pekade finger mot scenen. Flera andra avvisades också från platsen.

En kort stund därpå överröstades demonstranternas rop av applåder, och ett skanderande ”Jimmie, Jimmie”.

LÄS MER: Demonstranter avbröt Jimmie Åkessons tal

”Ingen allvarlig störning”

Jimmie Åkesson kommenterade själv händelsen efter talet i en intervju med SVT:s Per Einarsson.

– Det hände inte så mycket, men det är en ganska intim plats här, folk kommer väldigt nära. Och när de här människorna, svansen till vänsterextremister och liknande, börjar skrika och gapa i publiken så stör det. Så då blev jag tyst en stund. Men de gick ju sen så det var ju lugnt.

Hur störande var det?

– Nej, alltså jag är ju ganska van vid det här. Det är ofta så att i sådana här sammanhang att den typen av demokratiföraktande människor dyker upp. Men som sagt, de gick ju sen.

Men använder de inte sin grundlagsenliga rätt att yttra sig?

– Jo. Alltså, alla partier här har ju sin dag, och då har man ju möjlighet att framföra sitt budskap, men man har ju inte rätt att störa ut någon annans budskap. Och det tycker jag är en viktig del i just den grundlagsskyddade yttrandefriheten, just att du ska kunna föra ut ditt budskap utan att bli störd. Men det var ju ingen allvarlig störning det här, sa Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.