Jimmie Åkesson om Donald Trump: Presidentvalet i USA är inte en popularitetstävling

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har hanterat valnederlaget på ett ovärdigt sätt och saknar empati, enligt Jimmie Åkesson (SD). Ändå ser Åkesson hellre att Trump sitter på presidentposten än Biden.

– Presidentvalet i USA är inte en popularitetstävling, säger han i SVT:s Aktuellt.

Jimmie Åkesson är tydlig med sin kritik mot Donald Trump i SVT:s Aktuellt.

-  Trump har hanterat valnederlaget på ett fullständigt ovärdigt sätt. Att inte erkänna valnederlaget trots alla processer som har pågått och trots att det måste stå bortom allt rimligt tvivel för alla att valfusket som han har pratat om inte har varit i en omfattning så att det har påverkat valutgången, det drar ett löjets skimmer över demokratin, säger han.

Vill ha konservativ regering

Ändå hade han önskat att valet slutade annorlunda.

– Det är klart att jag väljer en konservativ regering och ett konservativt styre i USA framför en vänsterliberal regering och vänsterliberalt styre.

”Stora brister”

Jimmie Åkesson säger själv i intervjun att Donald Trump saknar empati och andra egenskaper som tillskrivs trevliga människor, men att presidentvalet inte är en popularitetstävling, utan ett val om vilken riktning USA ska ta inrikes-, utrikes-, säkerhets- och handelspolitiskt. Detta är något som påverkar oss i Europa och som vi inte diskuterar tillräckligt, menar Åkesson.

– Det handlar mer om vilken kandidat som är snäll och vilken som är dum. Det är klart att det är alldeles uppenbart att Donald Trump har stora brister, men politiskt föredrar jag republikanerna framför ett vänsterliberalt styre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.