Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl på DF:s årsstämma i Herning, Danmark. Foto: Scanpix/TT/Henning Bagger

Jimmie Åkesson: Omöjligt stänga oss ute från inflytande

Publicerad

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson höll i dag ett tal på Dansk Folkepartis årsstämma. Han sade att det kommer att bli omöjligt för de andra partierna i Sverige att stänga SD ute från inflytande i regeringsförhandlingarna.

– De gör allt för att bilda regering utan att ge oss inflytande. Men det kommer att bli omöjligt att hålla oss utanför. Ju snabbare de inser det, desto snabbare kommer vi att undvika kaos, sade Åkesson, enligt Danmarks Radio, DR.

– Jag borde egentligen inte lägga tid på det här. Jag borde sitta i förhandlingar om vårt lands framtid. De andra försöker låtsas som att vi inte existerar, sade Åkesson också.

Möttes av stående ovationer

SD-ledaren gästade Dansk Folkepartis årsstämma i Herning i Danmark. Han mottogs med stående ovationer i flera minuter, rapporterar DR.

Dansk Folkeparti har stöttat Sverigedemokraterna i valrörelsen, bland annat genom att annonsera i svensk press med en uppmaning att rösta på SD och DF:s ledare Kristian Thulesen Dahl har promenerat sida vid sida med Jimmie Åkesson i Malmö.

Men DF:s vice ordförande Søren Espersen säger till DR att de inte vill kalla SD sitt systerparti.

– Då skulle vi plötsligt ställas till ansvar för allt som försiggår i ett parti i ett annat land. Jag skulle hellre säga att vi har ett utmärkt samarbete, säger han till DR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.