Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna. Foto: TT/Maja Suslin

Mattias Karlsson (SD) duckar i talmansfrågan – men ställer krav på ny regering

Uppdaterad
Publicerad

I Ekots lördagsintervju säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson att han ännu inte kan svara på om hans parti kommer att lägga fram en egen kandidat till talmansposten i riksdagen. Men SD kommer att ställa krav när det gäller vilken statsministerkandidat och regering de kan stödja.

– Det viktiga är att det blir en lösning som håller över tid, säger han om talmansposten.

På frågan om SD kommer att kräva något i utbyte för att ge sitt stöd till någon viss talman säger han att det kommer de inte att göra just i det valet.

Snart väntar även en statsministeromröstning. Mattias Karlsson får frågan i lördagsintervjun om SD under några förutsättningar kan låta Stefan Löfven sitta kvar.

Fyra viktiga fokusområden

– Den som vill ha vårt aktiva stöd för att bli statsminister och för att få igenom sin budget, måste ge oss och våra väljare något tillbaka. Vi måste få något från de fyra fokusområden som vi pekat ut, säger Mattias Karlsson.

De områdena handlar om en mer restriktiv invandringspolitik, kortare vårdköer, krafttag mot ökad brottslighet och att förbättra fattigpensionärernas situation.

”Ett slags politiskt Tinder”

– Vi har gått igenom ett helt valår men det politiska sakinnehållet hos dem som aspirerar på att leda landet diskuteras inte alls. Det är bara vem tycker om vem och vem gillar vem – som ett slags politiskt Tinder där man utgår från vem man gillar i stället för att diskutera vad vi vill uppnå.

När det gäller vilken statsminister och regering som SD helst skulle vilja se, säger Mattias Karlsson att helst vill han förstås se Jimmie Åkesson som statsminister, men annars tror hans parti att bäst förutsättningar för att regera skulle en minoritetsregering med Moderaterna ensamma eller M och KD ha.

– Om man utgår från att vi är utestängda från att ingå i regeringen.

Vill inte kompromissa om migration

Mattias Karlsson säger också att för att SD skulle stödja en Alliansregering skulle Centerpartiet behöva backa långt i sin migrationspolitik. På frågan om vad som skulle vara möjligt för SD att kompromissa om säger han att just migrationspolitiken skulle vara svår för SD att göra långtgående kompromisser om, men att Moderaternas asylpolitik skulle vara acceptabel för SD.

Han säger också att SD inte fruktar ett extraval och tror att partiet skulle kunna gå framåt i ett sådant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet