Foto: Monkberry

Åkesson i Skavlan om Mattias Karlssons utspel: ”Det pågår ett kulturkrig”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson gästar Skavlan denna vecka tillsammans med sin sambo Louise Erixon. Bland annat kommenterar SD-ledaren partikollegan Mattias Karlssons omtalade Facebookinlägg om att Sverige står inför två val: segra eller dö.
– Det är ju sant. Det är ett kulturkrig som pågår i hög grad, säger Jimmie Åkesson till Skavlan.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ger för första gången en intervju ihop med sin sambo och partikamrat Louise Erixon. De pratade om familjelivet, läget efter valet och SD:s gruppledare Mattias Karlssons kontroversiella text som publicerades på Facebook tidigare i veckan.

Karlsson drar paralleller till svenska historien och menar att Sverige tidigare ”ockuperats av främmande stater” och att ”utländska fogdar har förtryckt befolkningen”. Men att Sverige ”alltid gjort motstånd” och därigenom segrat.

Enligt Mattias Karlsson finns nu bara två val: Seger eller död.

Kommenterar för första gången

I intervjun med Skavlan kommenterar Åkesson för första gången Karlssons text som mötts av skarp kritik.

– Det är ju sant, säger Jimmie Åkesson.

Men det är sådant tal man håller i krig?

– Det är ett kulturkrig som pågår i hög grad. Det har gått 50 år sedan 68-rörelsen. Den påverkade vårt samhälle i en riktning där nationen och nationell identitet blev något fult.

Ansträngd relation till svärmodern

Åkesson och sambon samt partikamraten Louise Erixon berättar även om relationen till svärmodern – en tidigare Sverigedemokratisk riksdagspolitiker som lämnade partiet efter en infekterad strid.

Hon plockade ut fullt arvode från riksdagen, trots att hon tog en time-out därifrån, och drev samtidigt en massageverksamhet. Åkesson och svärmodern har inte setts sedan dess.

– Det blir väldigt personligt när man gör så. Jag känner mig utskämd av henne, och då vill jag inte prata med henne.

Åkesson tillägger att han respekterar att Erixon håller kontakten med henne.

– Det är klart det blir en svår situation när det är så nära familjen, säger Louise Erixon om modern. Jag tycker vi har löst det på ett bra sätt. Jag har legat i hennes mage och min mamma har lärt mig mycket av det jag kan idag.

Se hela intervjun nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.