Riksdagsledamot Mattias Karlsson (SD) och det kritiserade inlägget. Foto: Pontus Lundahl / TT

SD-topp möter skarp kritik efter Facebookinlägg

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson möts av skarp kritik efter ett inlägg på Facebook där han bland annat skriver att det bara finns två val, ”seger eller död” mot ”våra motståndare” som ”tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad”.

”Sverige är riktigt illa ute”, inleder Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, ett inlägg på Facebook.

Gruppledaren drar paralleller till svenska historien och menar att Sverige tidigare ”ockuperats av främmande stater” och att ”utländska fogdar har förtryckt befolkningen”. Men att Sverige ”alltid gjort motstånd” och därigenom segrat.

Enligt Mattias Karlsson finns nu bara två val: Seger eller död.

Löfven: ”Anammat en ren krigsretorik”

Inlägget har mötts av kritik, bland annat av statsminister Stefan Löfven (S).

– Här har vi ett parti som i offentligheten anammat en ren krigsretorik. Det kan omöjligen krävas något som helst mer bevis för att Sverigedemokraterna aldrig bör ges stöd i denna påhittade kamp om liv och död eller få makt att avgöra Sveriges framtid, sade Löfven under en presskonferens på onsdagen.

Karlsson: ”Politiskt peptalk”

Mattias Karlsson (SD) själv menar att det var avsett som ett slags politiskt ”peptalk”. Därav den dramatiska tillspetsade politiska tonen.

– Jag vet inte om jag tycker att det är så värst mycket mer dramatiskt än när Stefan Löfven pratade om att Sverige håller på att gå sönder och att Socialdemokraterna är det enda rätta. Eller när Annie Lööf (partiledare Centerpartiet reds.anm) sa att Sverige klyvs och att rasistiska vindar hotar landet, säger han till SVT Nyheter.

Mattias Karlsson menar att detta inte är krigsretorik, utan bara en väldigt allvarlig sak då han menar att nationalstaten håller på att försvinna.

– Nationalstaten håller på att raderas i bemärkelsen att färre och färre människor, för varje år som går, delar kultur och identitet och språk med varandra och jag tror att vårt självbestämmande blir mindre och mindre för varje år som går.

”Partiet ser sig om frälsare av nationen Sverige”

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef och reporter på Expressen och har granskat Sverigedemokraterna vid flera tillfällen. Han menar att inläggets nationalromantiska retorik tydligt illustrerar partiets självbild om att vara frälsare av den stolta historiska nationen Sverige.

– Man pratar om att segra eller dö. Det är den teatrala, romantiska och heroiska idén om en själv och nationen som är speciellt för Sverigedemokraterna, säger Jens Liljestrand till SVT Nyheter.

Liljestrand anser att Mattias Karlssons sätt att använda ordet ”ödet” i politiska termer för tankarna snarare till ett skådespel likt Sagan om ringen.

– Vilken politiker i riksdagen pratar om ödet? Ödet är något man får av Gud eller av magi. För mig att blanda ihop ödet med politik är en odemokratisk syn på vad politik är för något, säger Liljestrand.

Mattias Karlssons kritiserade Facebook-inlägg. Foto: Skärmdump Facebook

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.