”Möte med alliansledarna idag. Siktet inställt på regeringsskifte” twittrade Jan Björklund (L). Foto: TT/Twitter

Efter valet: Så såg första dygnet ut i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

En valrörelse lika osäker som den var rafflande nådde något typ av rafflande – och osäkert – crescendo sent på söndagen, med en definitiv utgång som först väntas på torsdagen. Blandningen av blötblaskig besvikelse och storslagen triumf, och allt däremellan, stimulerade självfallet snack även på sociala medier. Här försöker vi gå igenom några av det senaste dygnets teman.

#valfusk2018 trendar

Socialdemokraterna fick ett bättre resultat, och Sverigedemokraterna ett något sämre, än vad många spekulerat innan valet. Och, under småtimmarna svämmade Twitterflödet över av diverse mer eller mindre extravaganta konspirationsteorier som försökte förklara läget, så pass att hashtagen #valfusk2018 trendade under måndagen.

Foto: Twitter

Valmyndighetens sajt kraschade vid 20:00-tiden, vilket ledde till spekulationer om att det hela var en avledningsmanöver för att kunna sänka SD:s resultat, och höja Miljöpartiets. DN:s faktagranskare fastslog att detta var helt fel.

Administratör för den SD-tillvända Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”, tidigare ”Stå upp för Peter Springare”, bad under måndagskvällen de nästa 170 000 medlemmarna att sluta med konspirationerna:

”Konspirationsteorier ger jag inte mycket för. Själv är jag realist och inser att SD i de största städerna har misslyckats locka väljare.”

Faktiska polisanmälningar om misstänkt valfusk har gjorts, bland annat av Degerfors kommun, något som SVT Nyheter rapporterat om.

”Vi har vunnit!”

Partier på flera håll och kanter var inte långsamma att börja tävla om vem som först kunde utropa sig till segrare.

Socialdemokraterna tackade svenska folket för att det blivit det största partiet, och Jan Björklund twittrade ut en bild på ett möte där han och Allianskollegorna planerar regeringsskifte.

Foto: Facebook

Moderaterna ropade i versaler på Facebook under natten till måndag att ”Nu avsätter vi Löfven” och ”Svenska folket har valt en ny riksdag”. Sen valde de också att sponsra postningen – betala för att nå även de som inte följer deras sida – riktat mot människor intresserade av journalistik.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

SD-diskussion och SD-tystnad

Det var stort intresse för svenska valet även utomlands, något SVT Nyheter vid flera tillfällen rapporterat om, med stor fokus på Sverigedemokraternas framgångar.

Att SD fick lägre siffror än vad många spått blev temat för debatt och diskussion – nationellt och internationellt, bland annat från The Economists skribent Jeremy Cliffe.

Foto: Twitter

Sverigedemokraterna själva, som haft högst utpubliceringstakt på Facebook den senaste månaden av alla riksdagspartier, har, utöver en kort text om att Jimmie Åkesson medverkar i SVT:s Agenda, valt att inte publicera något alls på Facebook och Instagram sedan mitt på söndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.