Arkiv. Misstankar om valfusk i Degerfors Foto: Johan Nilsson / TT

Degerfors kommun har polisanmält otillbörlig valpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifter om att en politiker ska ha följt med väljare in i vallokalen och hjälpt personer att rösta, har Degerfors kommun gjort en polisanmälan om misstänkt valfusk.

Degerfors kommun har polisanmält misstänkt otillbörlig valpåverkan under förtidsröstningen, vilket Dagens nyheter var först att rapportera om. Händelsen utreds nu av polisens nationella operativa avdelning, NOA.

– Det är att en politiker ska ha följt med en väljare in i vallokalen och ha hjälpt till med att rösta, säger Timmie Falk som är kommunikatör på Degerfors kommun.

Susanna Göransdotter är valsamordnare i Degerfors kommun. I lördags kväll blev hon informerad om händelsen.

– Enligt de uppgifter jag fått så ska personen ha hjälpt flera personer att rösta. Och efter samtal med länsstyrelsen och valmyndigheten kom vi fram till att det är en brottslig handling. Därför har vi nu gjort en polisanmälan och låter polisen utreda vad som hänt, säger hon.

Susanna Göransdotter är valsamordnare i Degerfors kommun. Foto: Adam Larsson/SVT

”Väldigt allvarligt”

Enligt Dagens nyheters uppgift ska det ha rört sig om en socialdemokratisk politiker.
Oppositionsrådet i Degerfors och ordförande för Degerfors Arbetarkommun, Muris Beslagic (S), uppger att han fått information om incidenten.

– Vi hade inte kännedom om det alls. Vi ska ha en träff med berörd person och reda ut vad som hänt för att höra personens version av det hela. Vi tar helt avstånd från sådana händelser, det ingår inte i partiets normer.

Hur allvarligt skulle du säga att där om det stämmer?

– Det är väldigt allvarligt och vi tycker det är väldigt tråkigt, men som sagt det är inget jag kan uttala mig om mer för jag har inte pratat med berörd person om det.

Uppgifter om ytterligare incident

Kommunen har polisanmält ytterligare en incident, uppger Susanna Göransdotter, efter uppgifter om att en politiker ska ha ringt runt och erbjudit ekonomisk ersättning i utbyte mot personkryss. Enligt dn.se ska det också röra sig om en socialdemokratisk politiker, men om det är samma person det rör sig om är oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet