Jimmie Åkessons kritik: Stefan Löfven är ett problem

Uppdaterad
Publicerad

I dagens partiledardebatt möttes Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och statsminister Stefan Löfven (S) öga mot öga. Det dröjde inte länge förrän tonen mellan de båda hårdnade.

– Han har gjort det här landet mer otryggt, mer splittrat och mer polariserat än någonsin, sa Jimmie Åkesson.

Vikten av demokrati blev ett aktuellt ämne i dagens partiledardebatt med anledning av den senaste tidens tumult i USA. Stefan Löfven kritiserade då Jimmie Åkesson för retoriken han använder.

Bland annat lyfte han två meningar som Sverigedemokraterna har publicerat på sociala medier: ”Välj sida och förbered er på strid” och ”det här betyder krig i riksdagen och kommande valrörelser”.

– Att inför följare och väljare påstå att det ska bli krig i riksdagen, det är inte riktigt demokratins språk. I detta skiljer Jimmie Åkesson ut sig bland de andra partiledarna, sa Stefan Löfven.

SD-ledaren tog då upp exempel från texter som sjungs i samband med första maj.

– ”Störtas skall det gamla”, ”upp till kamp”, ”sista striden det är”. Jag är rätt säker på att statsminister Stefan Löfven sjunger detta minst en gång om året i samband med första maj. Städa framför egen dörr, Stefan Löfven.

Han fortsatte med sin kritik mot statsministern.

– Stefan Löfven har vunnit två val i rad och han har gjort det här landet mer otryggt, mer splittrat och mer polariserat än någonsin. Stefan Löfven är ett problem.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.