Miljöpartiets avgående språkrör Isabella Lövin fick en bok om vandring längs Höga kusten som avtackningspresent av statsministern. Foto: Janerik Henriksson, TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Årets första partiledardebatt i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen möttes partiledarna i årets första debatt i riksdagen – SVT Nyheter direktrapporterade och Forum sände partiledardebatten, med efterföljande kommentar från Mats Knutson.

Direktrapport · Partiledardebatt 13 januari

"Hon har varit ett pragmatiskt språkrör för Miljöpartiet", säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson efteråt, och konstaterar att man inom politiken aldrig är så populär som när man väljs eller avgår.

SVT · Linnea Carlén

Årets första partiledardebatt är därmed avslutad.

SVT · Linnea Carlén

"Jag är väldigt glad att jag fått träffa dig och att du funnits i svensk politik", sa Nooshi Dadgostar (V) i sitt efterföljande anförande - och tackade genom att berätta att Vänsterpartiet har satt in pengar till Rädda barnen för deras arbete i krigsdrabbade områden. Ebba Busch (KD) stämde även hon in i avtackningen genom att "kasta pengar i sjön" - Kristdemokraterna skänker också pengar till haven. Liberalernas Johan Pehrson avslutade med att konstatera att "politik gör skillnad" och räckte över en av årets Augustprisvinnande böcker "Herrarna satte oss hit", om tvångsförflyttningarna av samer i Sverige.

SVT · Linnea Carlén

Presentregnet och hyllningarna av Isabella Lövins gärning inom inrikespolitiken fortsatte sedan. Annie Lööf lyfte hennes arbete inom bland annat fiskefrågor, klimat och hållbarhet, och berättade sedan att Centerpartiet satt över pengar till Världsnaturfondens arbete för ett levande hav.

SVT · Linnea Carlén
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (MP) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Foto: Janerik Henriksson/TT
SVT · Iva Horvatovic

"Man får på gott och ont säga att Miljöpartiet har varit duktiga på att få den socialdemokratiska regeringen i en miljöpartistisk riktning. Mest på ont, om du frågar mig. Men man får väl ändå gratulera Isabella Lövin till framgångarna", sa Åkesson.

SVT · Linnea Carlén

Jimmie Åkesson följde efter, och berättade att han också hade en present att lämna över: ett träd som ska planteras i östra Afrika. "Det är bra för klimatet, men också för att bekämpa fattigdom i en annan del av världen." Han berömde sedan Isabella Lövin för hennes framgångar med att föra regeringen åt ett grönare håll, men medgav att det inte gynnat honom eller ligger i linje med Sverigedemokraternas politik.

SVT · Linnea Carlén

Stefan Löfven (S) begärde replik men i stället för skarpa ord ägnade statsministern hela anförandet åt att tacka Isabella Lövin och lovorda henne för hennes arbete inom politiken och vad hon uträttat. Han nämnde hur de tillsammans bland annat tagit fram ett klimatpolitiskt ramverk med nya klimatmål. "Isabella Lövin har de senaste två decennierna varit en av de viktigaste rösterna för grön omställning", sa Löfven. Han avslutade med att lämna över en guidebok för att vandra i Höga kusten. Därefter kom Ulf Kristersson fram och uttryckte bara positiva ord - för att sedan lämna över en annan bok på samma tema, om vandring längs Sörmlandsleden. "Jag har själv vandrat 50 av de hundra milen", sa M-ledaren.

SVT · Linnea Carlén
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Foto: Janerik Henriksson/TT
SVT · Iva Horvatovic

Avgående MP-språkröret Isabella Lövin höll precis sitt kanske sista anförande - under sin sista debatt - i riksdagen, och passade då på att vända sig till de som följer partiledardebatten, särskilt den som är ung. "Det är ni som ska ta samhället vidare", sa Lövin, och avslutade lite senare med: "Du kan förändra, din röst kan ge en starkare, grönare och mer medmänsklig politik".

SVT · Linnea Carlén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är politikernas främsta debattknep. Mentalisten Henrik Fexeus lär dig vad du ska lyssna efter. Foto: Torbjörn Averås Skorup/SVT, SVT arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer