Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s politikreporter: Så ska Sabuni vända krisen Foto: Jessica Gow/TT, SVT

Marmorstein: Kan vara första steget på en januari-exit för L

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni säger till Expressen i dag att regeringens migrationsförslag bryter mot januariavtalet, men vad innebär det för samarbetet mellan S, MP, C och L? SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein reder ut vad utspelet betyder.

Vad innebär Sabunis kritik för januariavtalets del? Finns det någon risk att samarbetet faller ihop nu?

Enligt Liberalerna bryter regeringen mot januariavtalet om de lägger fram en proposition med de tillägg Miljöpartiet fick igenom, eftersom det innebär ökade kostnader vilket Liberalerna anser går emot de principer som gäller för budgetsamarbetet.

Hade regeringen bara lagt fram kommitténs betänkande hade L inte protesterat, de står bakom 25 av kommitténs 26 punkter. Men ingen, inte heller Liberalerna, vet ju hur budgetpåverkande det nya regelverket kommer att bli så jag ser det här mer som ett sätt för partiledningen att hitta en fråga där de kan säga att Socialdemokraterna bryter mot januarisamarbetet.

Vad det sedan leder till återstår att se, men Sabuni har ju varit väldigt tydlig med att L fortsätter samarbetet så länge Stefan Löfven uppfyller det man kommit överens om. Det här kan alltså vara första steget på en januari-exit för L.

Varför går Sabuni ut med det här utspelet nu?

Det interna trycket på Nyamko Sabuni att göra något drastiskt ökar för varje dag. Liberalerna ligger nu på 2,6 procent, ett bottenrekord i en Novusmätning. Här anser ju ett växande antal av hennes partikamrater att den enda lösningen är att omgående hoppa av januarisamarbetet och tydligt peka ut Ulf Kristersson som sin statsministerkandidat, men partiledningen vill avvakta.

Partiet är djupt splittrat i regeringsfrågan, där en ansenlig del av partiet fortsatt ser det som helt avgörande att hålla SD utanför inflytande. Dessutom – att hoppa av nu skulle kunna leda till regeringskris och extraval och det skulle ju vara potentiellt förödande för ett parti som inte legat säkert över riksdagsspärren sedan valet.

Hur kommer regeringen svara på detta?

De kommer sannolikt avfärda det och betona att förändringarna inte alls är så kostnadsdrivande som L hävdar. Sen ska man komma ihåg att det finns en riksdagsmajoritet för de tillägg MP fått igenom i och med att både C och V säger ja.

Att Socialdemokraterna skulle lyssna på L och försöka strunta i att lägga fram MP:s tilläggsförslag är mindre troligt, då kan vi få en upprepning av sommarens hot från MP om att lämna regeringen och vips så kan vi ha en regeringskris av den anledningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer