Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det blir inte bättre när de som predikar för andra inte själva lever som de lär, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Pontus Lundahl/Henrik Montgomery/TT

Ulf Kristersson om att regeringen inte visste om Dan Eliassons resor: ”Ofattbart”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare MSB-chefen Dan Eliassons må ha avgått, men hans resor sticker fortfarande en del politiker i ögonen.

– Det är ofattbart att ingen i regeringen visste om att chefen för Sveriges krisberedskapsmyndighet lämnade landet mitt i krisen, säger Moderaternas Ulf Kristersson partiledardebatten.

Kritiken mot regeringen låter inte vänta på sig när årets första partiledardebatt sätts igång. Störst fokus ligger på coronapandemin och hanteringen av den.

– Smittspridning stoppas inte av ett allvarligt tonläge på presskonferenser. Och det blir inte bättre när de som predikar för andra inte själva lever som de lär, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

”Ofattbart”

Han syftar förstås på den tidigare MSB-chefen Dan Eliassons resor till Kanarieöarna, dit han åkte över jul- och nyårshelgen. Senare visade det sig också att han gjort en resa dit under hösten.

– Det är ofattbart att ingen i regeringen visste om att chefen för Sveriges krisberedskapsmyndighet lämnade landet mitt i krisen. I andra länder skulle det ha fått konsekvenser för fler personer än chefen på resan, säger Ulf Kristersson.

”Gå före”

Även Centerpartiets ledare, Annie Lööf, passade på att ge en pik till regeringen.

– Vi kan ana en gryning. Vaccin som förhoppningsvis kan förändra mycket i våra liv sprids nu över världen. Vi lär oss mer om sjukdomen för varje dag. Nu är tid för oss alla att ta vårt ansvar. Inte minst statsråd, riksdagsledamöter, generaldirektörer. Gå före och agera på ett sätt som minskar smittspridningen i samhället, följa råden som myndigheter och vi själva så länge betonat vikten av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer