Foto: TT

Jimmie Åkesson till attack mot Moderaterna: ”De är komplett skamlösa”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson riktade hård kritik mot Moderaterna under sitt tal på partiets landsmöte. Och höjde ett varnande finger inför höstens val.

– Känn dig inte alltför säker, sa Jimmie Åkesson.

En märkbart nöjd Jimmie Åkesson höll ett segervisst tal på SD:s landsdagar, efter att han blivit omvald till partiordförande. 

– Oavsett hur det är med opinionsundersökningar och oavsett hur många som kommer rösta på oss i nästa val så är vi vinnare och ingen kan ta det ifrån oss, sa Åkesson.

Sverigedemokraternas landsdagar 2017

Nedgång under hösten

Partiledaren talade om partiets nedgång i opinionen under hösten, då Sverigedemokraterna har tappat många röster till främst Moderaterna.

– Om vi ska vara helt ärliga, vår höst har inte varit den bästa, sa Åkesson.

Moderaternas återhämtning sedan Ulf Kristersson tog över förklarar Åkesson som den nytändning ett fotbollslag kan få under en ny tränare. Men det är ingen uppgång som kommer hålla i sig, enligt SD-ledaren. 

– Det är fortfarande samma halta och lytta snedfotade och otränade gäng som står där på planen, sa Åkesson.

”Kopierat SD:s politik”

Enligt Åkesson har Moderaterna under Kristersson kopierat Sverigedemokraternas migrations- och kriminalpolitik.

– De är komplett skamlösa, sa Åkesson och kritiserade också moderatledaren för flera gånger har tackat nej till att debattera med honom. 

Jimmie Åkesson utmålade SD som ett ansvarstagande parti som strävar efter att få reell makt vid nästa val. Och han vädjade till övriga partier att börja prata med SD. Samtidigt varnade han Moderaterna för att känna sig säkra på att SD ska stödja Alliansen. 

– Jag vill höja ett varningens finger åt Ulf Kristersson. Känn dig inte alltför säker. Det skulle kunna bli så att du, i din iver att regera med de liberala partierna, driver oss i en helt annan riktning, sa Åkesson.

Mer gemensamt med Löfven än Lööf

Åkesson underströk att Sverigedemokraterna inte har något till övers för Liberalernas EU-vänliga politik eller Centerns flyktingpolitik.

– Jag känner personligen att jag har betydligt mer gemensamt med Stefan Löfven än vad jag har med Annie Lööf, sa Åkesson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigedemokraternas landsdagar 2017

Mer i ämnet